125 часа отворени врати в Природонаучния музей

OFFNews 20 август 2014 в 15:01 3502 0

Националният природонаучен музей.
Националният природонаучен музей.

По случай 125-тата си годишнина Националният природонаучен музей (НПМ) в София ще отвори своите врати за 125 поредни часа.

Всеки ден и нощ до неделя посетителите ще имат уникалната възможност да видят парче от Марс и истински зъби от динозавър.

В събота ще отвори врати първата у нас изложба на динозаври. Зъби и нокти на динозаври, дарени на музея, както и останките от първите български динозаври ще бъдат извадени на показд. „Доскоро не се знаеше, че динозаври биха могли да съществуват в България, тъй като традиционно се смята, че по това време България е била на дъното на море. Така или иначе обаче на днешната българска територия бяха намерени останки от две семейства динозаври”, обясни директорът на музея проф. Николай Спасов.

Посетителите на музея ще могат да се срещнат и разговарят с български изследователи за преживяното от тях по време на експедициите им.

„Пътувал съм до Южна Америка, из Мексико. В Нова Гвинея бях през 1975 г., пет месеца прекарах в джунглите в централната част на острова с папуасите заедно. Търсихме пещери, намерихме 200 нови пещери”, разказа един от изследователите д-р Петър Берон.

През тези дни учените от музея ще покажат на всеки желаещ как се ловят различни насекоми, как се слушат прилепи с ултразвукови детектори. Ще има казино, където ще могат да залагат на своите знания по минералогия, за да спечелят наградите, които са предвидени, съобщи "Фокус", позовавайки се на Силвия Тошева от НПМ.

Всеки ще може да участва в творческите работилници и да направи своя уникална тениска или торбичка със следи на диви животни и да научи как се разпознават следи от чакал, вълк, глиган, елен или заек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!