Част от най-голямата фотографска колекция на Испания пристига у нас

OFFNews 15 септември 2014 в 14:00 2258 0

По време на фестивала "Фотофабрика" в София ще бъде представена изложбата "Човекът и неговите състояния". Тя се състои от 85 непоказвани у нас кадъра от колекцията „Алкобендас”, считана за една от най-богатите фотографски сбирки в Испания. 

За първи път толкова голяма част от „Алкобендас”, в чийто фонд има над 800 фотографски произведения от миналия век до днес, ще бъде показана извън Испания.

Изложбата ще бъде подредена в Националната художествена галерия от 17 септември до 17 октомври, като посетителите ще могат да видят най-различни фотографски направления: портретна и пейзажна фотография, концептуални и експериментални изображения, както и репортажни документални кадри.

Селекцията, която пристига в България и която е обединена около темата "Човекът и неговите състояния", е подготвена от испанска страна от Хосе-Мария Диас Марото, а от българска страна от Фелия Барух.

Тя представя кадри на неореалисти от средата на XX в. като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере, съвременни фотографии на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле. 

Специално за изложбата "Човекът и неговите състояния" в България пристигат и двама от нейните автори – Кристина Гарсия Родеро, първият испански автор, член на най-престижната агенция за репортажна фотография Магнум и фотографът- сюрреалист Чема Мадос.

Те ще изнесат лекция на 24 септември в Националната художествена галерия, която ще бъде със свободен достъп.

"Човекът и неговите състояния" е втората изложба от първото издание на фестивала "Фотофабрика", който започна на 10 септември.

Първата изложба се нарича "Протестиращият човек" и е посветена на демонстрациите от различни точки на света през последните години. Тя обединява за първи път фотосите на три от най-големите информационни агенции в света - Ройтерс, ДПА и Франс Прес. В изложбата има и снимки от българските протести #ДАНСwithme. Всеки, който иска може да види "Протестиращият човек", може да го направи пред Народния театър “Иван Вазов” и в градинката пред Кристал.

Испанската колекцията „Алкобендас” съхранява работите на няколко поколения от най-добрите испански фотографи и притежава кадри от всички носители на Националната награда за фотография на Испания. Още от създаването й през 1993 г., в колекцията влизат по няколко фотографии от даден автор с цел да бъдат представени най-значимите моменти в неговата кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови