Хитовият български филм "Урок" тръгва по кината

ОFFNews 15 май 2015 в 17:52 7977 0

Кадър от "Урок".

Българският филм "Урок", който разграби наградите на тазгодишния София Филм Фест, от днес тръгва по кината в цялата страна.

Творбата на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов вече може да бъде видян в София, Пловдив, Варна, Русе, Севлиево, Благоевград, Гоце Делчев, Сливен, Хасково и Кюстендил.

Освен от СФФ "Урок" спечели още няколко награди от престижни международни фестивали, включително призовете за дебют на Сан Себастиан и Варшава.

Творбата разказва за млада учителка от провинциален български град, която трябва да се справи с поредния проблем в класа - кражба, извършена от едно от децата. Докато обмисля как да разбере кое е и да му даде добър урок, тя с ужас открива, че заради дългове на съпруга си семейният им дом виси на косъм и трябва спешно да намери пари.

 Въпреки така зададения сюжет международната критика нарече филма "квази-трилър", който успешно намира съспенса в ежедневното, и сравни Вълчанова и Грозев с братя Дарден.

Историята е вдъхновена от действителния случай, в който учителка ограби банка с пистолет-играчка преди няколко години и е част от запланувана трилогия за "малките герои" на нашето време: куриозни истории от новините, които казват много за българското общество. В главните роли са Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, а оператор е Крум Родригес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови