Фестивалът "Фотофабрика" ни показва протестиращия човек и неговите образи

OFFNews 02 септември 2014 в 12:22 3101 0

Първото издание на международния фестивал "Фотофабрика" ще се проведе от 10 септември и 30 ноември в София. Той ще представи две изложби - "Протестиращият човек" и "Човекът и неговите състояния".

В центъра на двете изложби застава съвременният човек със своите лични и социални емоции и реакции, с градската си енергия и със своите тълкувания на реалността.

Изложбата "Протестиращия човек" обединява за първи път фотосите на три от най-големите информационни агенции в света - Ройтерс, ДПА и Франс Прес и представя знакови кадри от световните протести през последните две години. В нея ще бъдат показани и кадри от българските протести #ДАНСwithme, които са избрани от преподавателя от НБУ Васил Гарнизов.

Изложбата "Човекът и неговите състояния" ще ни запознае с една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания, тази на музея “Алкобендас”. В България ще пристигнат двама от нейните автори - Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света - Магнум Фотос. Те ще изнесат лекции пред публиката на 24 септември в Националната художествена галерия, които ще са със свободен достъп.

Третият фестивален модул - Фото Финиш под мотото „Това не е краят на протестиращия човек...” търси диалог с аудиторията чрез дискусия и отворен конкурс за фотография на тема “Улицата и нейните състояния”. Изложбата ще бъде в УниКредит Студио от 15 октомври до 15 ноември.

"Протестиращият човек" можете да видите в София:

от 10 до 24 септември: пред Народния театър “Иван Вазов” и в градинката пред Кристал;
от 27 септември до 18 октомври: на улица “Оборище” № 17;
от 2 до 18 октомври: Моста на влюбените до НДК

"Човекът и неговите състояния" можете да видите в продължение на един месец - от 17 септември до 17 октомври в Националната художествена галерия в София.

Фестивалът "Фотофабрика" има за цел да покаже високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография като част от културната физиономия и идентичност на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови