Унгарците The Moon and the Night Spirit с концерт на Transfiguration Fest

ОFFNews 03 юли 2015 в 18:55 3071 0

Унгарската фолклорна формация The Moon and the Night Spirit затваря музикалната програма на първото издание на Transfiguration Festival, провеждащ се между 6 и 9 август в архитектурния резерват село Долен.

Бандата ще излезе на амфитеатралната фестивална сцена във втория ден от събитието – 7 август, заедно със smallman - една от най-ярките родни алтърнатив рок групи и с гостите от Гърция Villagers of Ioannina City. 

Строящият се специално за Transfiguration Festival амфитеатър ще бъде открит на 6 август с изпълненията на Бalkansky с Теодосий Спасов и превърналите се в легенда Исихия, за които това ще бъде първи концерт за последните 10 години. Третият ден (8 август) голямата сцена ще даде изява на популярната в цял свят турска етно гордост Baba Zula, интерпретиращите по уникален начин уърлд и етно мотиви Irfan и Kayno Yesno Slonce. И двете групи ще представят своите чисто нови албуми. Вечерта на 9 август внушителният амфитеатър ще се преобрази в своеобразен кино екран, на който ще се прожектира премиерно пълнометражната версия на документалния филм "Това е България".

С оглед на многобройните запитвания за еднодневни билети, Transfiguration Festival пуска 40 билета, валидни за един фестивален ден по избор от фестивалната програма. Билетите вече се продават на цена от 60 лв. в мрежата на Eventim в цялата страна. Пълна програма на малката сцена, работилниците, ателиетата и атракциите ще бъде оповестена съвсем скоро на официалния сайт на фестивала и в медийното пространство.

The Moon and the Night Spirit са създадени в Унгария през 2003 от цигуларката, пианистка и вокалистка Агнес Тот и китариста Михали Sабо. В концертния състав на бандата влизат още басистът Гергели Чех и Габор Вех на барабани и перкусии. Музиката черпи вдъхновение от старите унгарски приказки и фолклорната традиция на родината им, а групата завършва концепцията си, като сама твори красивия артуърк на албумите си. До момента имат издадени 5 албума, като последният “Holdrejtek” излиза през миналата година за легендарния немски лейбъл Prophecy Productions. The Moon and the Night Spirit са делили сцена с имена като Blackmore’s Night, Corvus Corax, Arcana и Wardruna и са свирили на някои от най-големите готик и средновековни фестивали в Европа и Щатите като Trolls et Legendes (Белгия), Wave-Gotik-Treffen (Германия), Festival Medieval (Германия), Faeriecon (САЩ) и Castlefest (Холандия).


Какво се случва, когато отдадени артисти и хора от независимата сцена се захванат сериозно и професионално с подготовката на фестивал такъв, какъвто те самите биха искали да посетят и съпреживеят? Един верен отговор е Transfiguration Festival в родопското село Долен от 6 до 9 август.

Програмата на фестивала обхваща музика, изложби, визуални изкуства, ателиета, работилници, семинари, както и тур из историята и архитектурата на село Долен - и всичко това на фона на магическата природа на Родопите. На специално строящата се за фестивала амфитеатрална сцена ще видим водещи групи като Бalkansky с Теодосий Спасов, легендарните Исихия, които се събират в пълен състав за първия си концерт от 10 години насам, етно/алтърнатив рок героите smallman, гръцките им колеги Villagers of Ioannina City, турската алтернативна етно сензация Baba Zula, уърлд магьосниците Irfan, които ще представят на живо песни от новия си албум "The Eternal Return", който излиза на 10 юли, етно-експериментаторите Kayno Yesno Slonce, които също ще представят чисто нов албум за пръв път на Transfiguration Festival. На кръглата сцена ще излязат The Third Man, Kliment, Gayani, Vataff Project, The Science, Mytrip и още интересни имена от електронната сцена и акустичната музика.

Сред работилниците са предвидени такива по роботика от Robotev, интерактивни изструменти от Реактив, основи на звука и музикална продукция от Мелформатор и Иван Шопов, както и фотографски семинар от майстора на екстремната макро фотография Ивайло Петров. Като контрапункт на съвременното ще бъдат представени и демонстрационни ателиета, изградени на специално подготвени за това места, нагледно представящи техники в сферата на традиционната обработка на метал, керамика, изчезващи и забравени стари занаяти и изработка на традиционни инструменти. В последния ден на Transfiguration Festival ще бъде направена премиерата на пълнометражния документален филм "Това е България", сниман във Full HD в продължение на три години по въздух, земя и вода.

В рамките на фестивалните дни в едно от изложбените пространства ще се проведе ротационната експозиция “Минало, Настояще, Бъдеще“, където ще бъдат изложени исторически кадри от архивите на Нaционалния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), материали от досегашната работа на терен, както и от проучванията и дейностите, случващи се това лято в рамките на поредицата подготвителни лагери на Transfiguration Festival. Ще бъдат включени и кадри от филмите, заснети на територията на село Долен и община Сатовча като избраният съвсем наскоро любим български филм на родната публика “Време разделно“, “Изпитът“ и други.

За хората, които искат да се потопят в мистиката и красотата на архитектурно-историческия резерват в село Долен, ще бъде подготвена специална информативна обиколка на селото по време на феста, която ще се води на български и английски.

Село Долен е архитектурен и исторически резерват, съхранил духа на българското през вековете. Затова и целта е цялата фестивална инфраструктура, която ще обхване землището на селото, да бъде в хармония с тиклените къщи и калдъръмените улички.

Поради естеството на фестивала и мястото на провеждането му, билетите за Transfiguration Festival са пуснати в ограничен тираж от 1024 броя. Те могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim в страната на цена от 130 лева. Освен пълната фестивална програма на двете сцени и достъп до всички лекции, работилници и ателиета, билетите включват места на охраняемите паркинг и къмпинг зони. За да получат своите места, посетителите трябва да регистрират идентификационния номер на билета си на уебсайта на фестивала - www.transfiguration-festival.com.

Гостите без автомобил ще могат да използват редовните линии на превозвачите до Гоце Делчев, откъдето до фестивалната зона ще могат да ползват услугите на специални бусове-совалки, отново включени в цената на билета. В четирите дни на фестивала совалките ще превозват пътници до всички зони за настаняване на територията на община Сатовча, включително хотелите в Сатовча и околните села. Подробният график за потегляне на фестивалните бусове ще бъде публикуван в края на юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови