Стартира подписка за запазване на "Къщата с ягодите"

OFFNews 21 октомври 2015 в 13:14 6208 2

Снимка Здравко Йорданов

Петиция с искане "Къщата с ягодите" да бъде запазена стартира в интернет. 

Организаторите призовават Националния институт за недвижимо културно наследство да спре планираното разрушаване на архитектурния паметник. Сред исканията им е и да бъде направена нова експертна оценка относно състоянието на сградата.

Ето какво още пишат хората, стартирали подписката:

Ние, долуподписаните, в качеството си на граждани на Република България настояваме:

1. Всички процедури по промяна състоянието на „Къщата с ягодите“, находяща се на ул. „Сан Стефано“ 6 - събаряне, преизграждане, реставрация да бъдат спрени незабавно.

2. Да бъде направена нова експертна оценка относно състоянието на сградата, както и да бъде извършена независима такава от преподаватели и студенти в НХА.

3. Да бъде издадена оценка относно стойността на реставрацията и консервацията на къщата в автентичен вид, както и стойността на изграждането на обекта в случай, че бъде съборен и преизграден.

4. Всички документи и оценки свързани с “Къщата на ягодите”, находяща се на ул. „Сан Стефано“ 6 да бъдат публикувани на сайта на НИНКН и Министерство на Културата.

5. На сайта на НИНКН и Министерство на културата да бъде проведена анкета която да се допита до мнението на гражданите относно всяко решение свързано с бъдещето на тази къща.

В качеството си на граждани на Република България настоваме тези пет точки да се прилагат в бъдеще за всеки паметник на културата на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови