„Солта на земята“ на Вим Вендерс с гала премиера в София

OFFNews 02 февруари 2015 в 13:11 9852 0

"Солта на земята", най-новият шедьовър на един от големите майстори на визуалното изкуство, любимецът на софийската фестивална публика Вим Вендерс, ще има специална гала премиера на 19-ия София Филм Фест.

Творбата представлява завладяващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена – бразилеца Себастиао Салгадо.

Тя спечели Специалната награда на журито и Наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” от фестивала в Кан 2014, както и Наградата на публиката в Сан Себастиан 2014 и бе номиниран за „Оскар” за най-добър документален филм.

В продължение на 40 години фотографът Себастиао Салгадо пътува през различни континенти, следвайки ритъма на променящото се човечество. През и чрез обектива си той става свидетел на едни от важните събития в историята на света, запечатва международни конфликти, глад, страховити кризи и масово преселение. Салгадо се впуска в откриването на девствените територии, на дивата флора и фауна, успява да улови с камерата си грандиозни пейзажи като част от един уникален фотографски проект – преклонение пред красотата на планетата.

„Себастиао Салгадо е фотограф, на когото се възхищавам. Със сигурност ще забележите, че съществува нещо общо между документалните ми филми: всички те са посветени на артисти. Одзу в „Токио Га”, Никълъс Рей във „Филмът на Ник”, дизайнера Ямамото в „Записки за градове и дрехи”… Аз, който съм луд фен на футбола, можех да нахвърлям много добър портрет на някой футболист. Но никога негативно чувство не би могло да ме накара да започна да снимам филм. Единствено очарованието ми дава силата и енергията да правя кино. Освен вдъхновение, трябва да открия адекватната форма и да бъда изобретателен, споделя Вендерс.

Най-трудното предизвикателство за Вим Вендерс по време на работата по проекта „Солта на земята” било да намери точния ракурс за представяне на историята на Салгадо.

„Първоначално Себастиао Салгадо ме попита дали е възможно да покажа снимките му по друг начин, не като в книга или на изложба. Идеята за филма се роди оттам. Все пак започнах да разпитвам Себастиао за снимките. Разпитвах го дълго време. Знаех неговите истории наизуст. И постепенно по време на нашите разговори разбрах, че той е имал съвсем друг живот. Че е изпаднал в депресия след всички жестокости, които е видял в Руанда. Ужасът му е повлиял по изключителен начин - един ден оставил апарата си и повече не искал да го докосне. Как е успял да се измъкне? Излекувала го е природата, която му върнала вярата в човечеството. Вече имах сюжет за филма: просто проследих това възраждане", допълва режисьорът.

Себастиао Салгадо е роден на 8 февруари 1944 г. в Айморес, Бразилия. Днес Салгадо живее в Париж, където започва кариерата си като професионален фотограф през 1973 г. В следващите години работи с различни фотографски агенции, между които „Сигма”, „Гама” и „Магнум” до 1994 г., когато заедно с Лелия Уаник Салгадо създава „Amazonas Images” – организация, посветена специално на неговата работа.

През 2004 г. Салгадо започва проекта си „Genesis”, чиято цел е да представи абсолютната естественост на природата и човечеството в серия от фотографии на пейзажи и диви животни, както и снимки на човешките общности, които продължават да живеят в съответствие с древните си традиции и култури.

От началото на 1990 г. Салгадо и съпругата му работят по възстановяването на част от джунглата в Бразилия, като успяват да превърнат региона в природен резерват. През 1998 г. създават неправителствена организация „Instituto Terra”, посветенa на мисията на повторното залесяване, опазване природата и образованието.

През 2012 г. двамата са удостоени с награда на ЮНЕСКО и на общината в Рио Де Женейро, както и с наградата на WWF за работата на тяхната организация.

В рамките на тазгодишното Берлинале, Вим Вендерс ще бъде удостоен със „Златна мечка“ за цялостен принос към киното – събитието ще бъде отбелязано със специална ретроспектива с дигитализирани копия на най-важните му филми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови