Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сестрите на Хасан и Ибрахим изключени от училище. Бащата и учителите с противоположни версии защо

OFFNews 11 декември 2014 в 23:17 32452 35

Снимка Шуменска заря

Хасан и Ибрахим и сестрите им Нермин и Мерлин

Сестрите на малките пианисти Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия спечелиха второ място на Детската Евровизия, са били изключени от училище.

Преподавателите в шуменското училище "Сава Доброплодни" дадоха пресконференция днес, за да отговорят на обвиненията на бащата Денис Игнатов, че децата му са подложени на тормоз.

Версиите на бащата и учителите силно се разминават.

Версията на бащата

В интервю пред Блиц на 6 декември бащата Денис Игнатов казва, че децата му са гонени "като диви зайци" из училище.

Двете му дъщери Нермин и Мерлин (също близначки) били изгонени от училище, за да могат "да дерибействат над близнаците, както си искат".

Малките, когато им се карат, отиват и се оплакват на каките си: „Како, гонят ме”, „Како, заключват ни вратите” и т.н. И всички учат в едно и също училище. Ще ви дам само един пример – учителка по химия, която е преподавала на големите ми щерки, казва: „Вашите братя харчат бюджета на училището! Училището няма пари заради тях!”. След което същата отива и го натяква и на Хасан и Ибрахим: „Вие сте причината училището да няма пари!”.

Версията на учителите

е коренно различна. Сестрите Нермин и Мерлин, били преместени в друго училище заради проявена агресия срещу техни съученици, каза бившият класен ръководител на момичетата Дарина Полихронова и председателят на ученическия комитет Ерхан Халил, който учел с тях в един клас, съобщава "Шуменска заря".

Имало два сериозни инцидента. Единият се случил в 9 клас. Тогава близначките набили своя съученичка и когато педагогическият съветник Румяна Буковалова дошла, по пода имало кичури коса. “След разговор с класа решихме да им дадем шанс”, казва бившата класна Полихронова. Близначките получили като наказание предупреждение за изключване от училището.

През следващата учебна година обаче отново се стигнало до грозна сцена на агресия. Нермин и Мерлин заплашили учителката по химия Ана Виденова, че разполагат с видео- и аудио записи на уроците й и ще ги разпространят в интернет, тъй като не била коректна в оценяването на знанията. Причината за тази заплаха била, че Мерлин имала четворка, а искала шестица по предмета. Учителката дала шанс на момичето да го изпита върху целия материал, но то отказало. Така отново се стигнало до разправии.

Съучениците на близначките тогава написали заявление, придружено с подписка, че искат сестрите да бъдат преместени.

Факсимиле от "заявлението", което повече прилича на донос, писан под диктовка на възрастен, беше публикувано късно днес в Блиц.

Според учителите в деня на посрещането на Хасан и Ибрахим в СОУ „Сава Доброплодни” след триумфа в Малта близначките дошли и отправили заплахи срещу свои бивши съученички, за което имало подадени жалби в полицията и в Детска педагогическа стая.

Скандали за пари

Между бащата и училището често е имало напрежение за пари. Бащата твърди, че когато миналата година отишъл при Ивелина Иванова (тогава зам.-директор, а сега директор на училището), за да й поиска пари, защото няам средства да плати участие на Хасан и Ибрахим в музикален конкурс, тя му отговорила: „Ами недейте да участвате в конкурса!

Версията на учителите на пресконференцията днес косвено потвърждава думите му, но дава друго обяснение на случая:

Позицията на ръководството на СОУ „Сава Доброплодни” е, че преподавателят трябва да реши къде ученикът може да се яви на конкурс”, казва директорката беше Ивелина Иванова.

Хасан и Ибрахим са получили най-много средства в сравнение с децата от цялото училище. Справка показва, че момчетата са получили общо 720 лева помощ за 6 свои участия в конкурси от ноември 2013 г. до май 2014 г. „В едно училище, където учат толкова много талантливи деца, финансирането на всяка една проява няма как да стане. Това, че родителят е решил ученикът да участва в даден конкурс, е негово решение, е позицията на Иванова.

Пресконференцията на ръководството на СОУ "Сава Доброплодни"

Музикалният педагог

„Децата дойдоха при мен в училището във втори клас и бяха музикално неграмотни, което е съвсем нормално. Дали до този момент са свирили на акордеон или синтезатор, това не е наша работа. Ние започнахме от „а” и „б”. Това са едни изключително талантливи деца. Работихме много, получихме чудесни резултати и ми е крайно неприятно това, което се случва. Според мен, нещата ескалираха, защото успехите на децата дадоха възможност на родителя да бъде горд с техните постижения, но той си позволи да излезе от добрия тон”, заяви музикалният педагог на малките пианисти Маринела Маринова, цитирана от "Шуменска заря".

Отговорът на бащата

От местния сайт са потърсили за реакция бащата Денис Игнатов след предконференцията. Неговият отговор е бил:

„Казах само истината. Ние обаче си оставаме шуменци. Дошли сме с желание в този град и си оставаме шуменци завинаги. Децата също ще продължат да учат в СОУ „Сава Доброплодни”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews