СФФ представя 11-те носители на наградата Jameson

ОFFNews 28 януари 2015 в 12:42 2374 0

19-то поредно издание на София Филм Фест ще представи на публиката си специална програма с всички победители в конкурса за наградата Jameson.

11-те филма, които ще можем да видим, са:

2014 КАЗАБЛАНКА, режисьор Кольо Карамфилов;
2012 СУТРИН, режисьор Неда Морфова;
2011 ВЛАКОВЕ, реж. Павел Веснаков;
2010 ПРИКАЗКИ, реж. Николай Василев;
2009 3 СЕСТРИ И АНДРЕЙ, реж. Андрей Паунов, Борис Десподов; 
2008 СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯ, реж. Петър Вълчанов;
2007 МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА, реж. Николай Тодоров; 
2006 ЧЕРНО НА БЯЛО, реж. Андрей Цветков;
2005 ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА, реж. Драго Шолев;
2004 ЖИВОТ СЪС СОФИЯ, реж. Светла Цоцоркова;
2003 YELLOW, реж. Иван Русев.

Наградата Jameson за късометражен филм за 12-а поредна година обединява усилия с международния филмов фестивал София Филм Фест в България в търсене на нови впечатляващи таланти на седмото изкуство.

Вече далечната 2003 година ще остане в историята на киното у нас със създаването на един от най-успешните конкурси за кино в България. Jameson Irish Whiskey за пореден път ще връчи наградата от 6000 евро на победителя в надпреварата, а изборът ще бъде направен от авторитетното международно жури на конкурсната програма на София Филм Фест.

„Наградата Jameson се превърна в институция. Конкурсът стимулира стотици млади автори на кино да мечтаят идеите им да се реализират. Чрез конкурса Jameson България след многогодишно отсъствие участва в основна програма в Кан. В няколко поредни години призьори или финалисти в конкурса участваха в „Седмица на критиката“ на най-престижния кинофестивал в света. През 2015 честваме 100-годишнината на българското кино. Наградата Jameson с основание може да се нареди сред основните стимули за развитието на съвременното късометражно кино в България“, заяви Стефан Китанов, директор на София Филм Фест.

През 2015 година филмите, кандидатствали за конкурса, са 71 на брой, а селекционерите, които ще изберат и предложат на международното жури 12 от тях, са: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор и продуцент, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Пeтраков – от творческия екип на DDB.

Показателно е израстването на творците, спечелили приза през годините. Носителят на наградата за 2005 година Драгoмир Шолев през 2011 година спечели Голямата Награда на София Филм Фест с филма си „Подслон“, който беше представен в програмите на десетки фестивали в Европа и света, включително Сан Себастиан, и получи множество отличия.

В момента новите творби на Павел Веснаков и Петър Вълчанов продължават да попълват колекциите си от фестивални награди, а дебютният игрален филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок” е един от фаворитите на критиците и зрителите за 2014 година – получи високи отличия и награди от фестивалите в Сан Себастиан, Солун, Токио, Варшава, а през 2015 ще участва в международния конкурс на София Филм Фест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови