СУ не иска Класическата да се връща в "Модерно предградие"

ОFFNews 27 февруари 2015 в 17:26 2893 6

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Ръководството на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се обяви против връщането на Националната гимназия за древни езици и култури в сградата на ул. „Баба“ в кв. "Модерно предградие".

"Това действие е прибързано, защото става в средата на учебната година, когато вторият срок е вече започнал, и на фона на несъгласието на училищното настоятелство и на родители, обезпокоени от данните за опасност за здравето на техните деца", посочват от висшето учебното заведение.

Те обясняват прибързаността на решението на Министерството на културата с желанието да бъдат оправдани европейските средства, възлизащи на над 2 милиона лв., които бяха използвани за ремонт на сградата. Това обаче е в ущърб на интересите на учениците и обществото.

"Затова настояваме за отмяна на заповедта на министъра на културата за преместване на Класическата гимназия в средата на учебната година и за дългосрочно решение за оставането на гимназията в центъра на София, където тя да заеме отново своето достойно място и да запази близостта до Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, към който гимназията има статут на лицей", смята ръководството на СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови