Русия не харесва номинирания си за "Оскар" филм "Левиатан"

ОFFNews 18 януари 2015 в 14:10 9484 9

Снимка Reuters

Андрей Звягинцев.

Филмът "Левиатан" е първият руски филм, носител на "Златен глобус" в категорията "Най-добър чуждестранен филм" и неотдавна бе номиниран и за "Оскар".

Въпреки това атаките срещу него от страна на руските медии не спират, съобщава Руската служба на "Гласът на Америка".

На фона на международните награди и на благосклонното отношение на чуждестранните критици руските държавни медии отразяват хладно този триумф.

Нещо повече - висшият член на партията "Единна Русия" Виталий Милонов нарече филма "набор от русофобски стереотипи" и публично призова премиера Дмитрий Медведев да поиска да се върнат на бюджета парите, похарчени за продукцията.

Православни обществени фигури намират "Левиатан" за обида към Руската православна църква и подготвят жалба до министъра на културата да откаже на номинирания за "Оскар" филм разрешение за прожекции.

"Безкрайно консервативният културен модел на развитие на Русия, получил подем през 2014 г., се срещна с модела, свързан с периода преди и след пуча. И те влязоха в клинч. A Звягинцев (бел. ред. - режисьорът на филма "Левиатан") е само повод...", каза главният редактор на списание "Киноизкуство" Даниил Дондурев.

Според Forbes пък лентата не се харесала на културния министър на Русия още при прегледа й на фестивала Кан.

Заради това не е ясно какво ще се случи в Русия с разпространението на филма, правата за излъчването на който вече са били продадени в 71 държави по света.

Най-вероятно той няма да бъде забранен, но местните кина ще го откажат поради "липса на зрителски интерес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!