Родният "Отчуждение" е сред номинираните за Европейските филмови награди

OFFNews 17 септември 2014 в 16:53 3188 0

Плакат на филма.
Плакат на филма.

Българският филм "Отчуждение" е избран за един от 50-те номинирани филма за предстоящите Европейски филмови награди, написаха на страницата на лентата във "Фейсбук".

Церемонията по връчването на наградите тази година ще се проведе в латвийската столица Рига.

Родната продукция ще се бори с творби от 31 европейски държави и всички жанрове - комедии, семейни драми, политически сатири, исторически епоси, трилъри, литературни, театрални адаптации и т.н.

Някои от фаворитите на конкурса са "Adieu au Langage" на французина Жан-Люк Годар, "Locke" с участието на Том Харди, режисьорският монтаж на скандалната "Нимфоманка" на Ларс фон Триер, съвместната продукция на Белгия, Франция и Италия "Deux Jours, Une Nuit" на Жан-Пиер Дарден с Марион Котияр и "Under The Skin" със Скарлет Йохансон.

"Отчуждение" разказва историята на гърка Йоргос (в ролята Христос Стергиоглу), който прекосява българската граница със старомодната си кола. Мъжът на над 50 години идва в България, за да купи бебе, като за целта в багажника на колата си е приготвил специален тайник, в който да пренесе бебето. Раждането на бебето започва в дъждовна нощ сред разразила се буря в отдалечена къща в планината, в която са Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият й брат (Ованес Торосян) и акушерката, които заедно очакват появата на новороденото.

По-рано тази година филмът донесе на Милко Лазаров и отличието за най-добър режисьор и най-добър дебют, както и за най-добър филм и монтаж на наградите на Българската филмова академия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови