„Речни чудовища” – една история за обсебеност, приключения и много големи риби

Вакон 17 април 2014 в 16:42 30517 0

Снимка Вакон

Рибата, чийто улов отнема на Джереми 25 години. Тигровият голиат е възможно най-трудната за закачане и изваждане риба.

Най-големите сладководни риби в света са есетрите, а най-едрият техен представител – моруната (Huso huso), живееща в Каспийско и Черно море, както и в реките на Русия. Хрониките посочват, че през 1827 г. в устието на Волга била уловена риба с дължина 7.3 метра, тежаща 1470 килограма, а друга от Днепър била оценена на приблизително 1540 килограма. В интернет пък циркулират данни за екземпяри с тегло над 3 тона. Няма как едно подобно същество да не предизвика страхопочитание сред хората и около него да не витае митичен ореол.

Когато заговорим за подобни риби, няма как да не споменем името на Джереми Уейд – „най-великия въдичар и изследовател на своето поколение“. За него подобни създания с митологичен статус, много от които с репутация на човекоядци и канибали, са страст за цял живот. Чудноватите същества с пипала, змиевидни тела и наименования като тигров голиат, гунч и пирайба го преследват навсякъде или по-скоро той тях. Целта му е те да бъдат уловени, документирани и върнати обратно, откъдето са дошли.

Неговата история е низ от разкази за африкански шамани, речни духове и дестинации като Амазония, Конго и Хималаите, чиято началната отправна точка са стари вестникарски изрезки, антикварни книги и местни легенди.

„Речни чудовища” е съвременен бестиарий, населен с реални същества, от нас се иска само да следваме нишката в лабиринта от приключения, разкази на очевидци и рибарски такъми. Сега издателство „Вакон” ви дава възможност да закупите това невероятно четиво с 10% отстъпка и безплатна доставка за цялата страна.

Джереми Уейд е зоолог и водещ на световната хитова документална поредица „Речни чудовища“ по Animal Planet, бивш учител по биология и пътешественик до най-отдалечените реки и езера по света в продължение на 30 години. Публикувал е статии в The Times, Guardian, Sunday Telegraph и BBC Wildlife. Предишната му книга „Някъде по лудата река“ (в съавторство с Пол Бут) излиза през 1992 г. и е посрещната със звездни ревюта. Преди „Речни чудовища“ Джереми създава две документални поредици за „Дискавъри Европа“: „На риба в джунглата“ (2002, по Амазонка) и „На риба в джунглата – Индия“ (2005). И двата сериала са излъчени по цял свят. Живее в Южна Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови