"Реформата на Вежди Рашидов превърна театрите в евтини кабарета"

OFFNews 17 ноември 2014 в 08:52 4765 10

Виктор Лилов

Снимка Евгени Димитров/Булфото

Виктор Лилов

"Театралната реформа на Вежди Рашидов превърна театрите в евтини кабарета. Когато субсидиите, делегираните бюджети са на база продадени билети, директорите на театрите, щат - не щат, се ориентират към евтин репертоар. Евтин в смисъл на качество" това заяви музикалният продуцент и мениджър Виктор Лилов пред Нова тв. Той е един от българските артисти, обявили се категорично срещу връщането на Рашидов като министър на културата.

С тези думи той отговори на защитаващия Рашидов в студиото на Нова директор на Сатиричния театър Калин Сърменов. Според Сърменов театралната реформа е абсолютен успех, показвала, че Рашидов е визионер и мисли в перспектива.

"Нека да кажем въпросната театрална реформа какъв успех е. Една година се опитваме да намерим сцена за моноспектакъл. Абсолютно невъзможно е в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор. В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли. Никой няма да даде шанс на млади режисьори. Когато субсидиите, делегираните бюджети са на база продадени билети директорите на театрите, щат - не щат, се ориентират към евтин репертоар. Евтин в смисъл на качества. Да не говорим за други неща, които той (бел. ред. Рашидов) не е направил", репликира го Лилов.

Той даде преводите на българска литература като друг пример за лоша политика при първото управление на Вежди Рашидов в Министерството на културата.

"Знаете ли, че на пръсти се броят преводачите от български език на чужд? Знаете ли, че факултети по славистика в западни университети се закриват? Това ли е помощта за българската култура. На практика чуждите държави нямат достъп до българска литература. Тя се крепи единствено на добрата воля на няколко преводача. Това ли е реформата? Знаете ли бюджетът за помощ на книгата колко е? 40 000 лева. А имаме милиони дадени за някакъв Лувър, който не знаем за какво е предназначен", каза Лилов.

"Иска ми се да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра", каза още Виктор Лилов, който посочи, че Рашидов не трябва да е министър, защото той не е технократ, няма визията какво трябва да се случи с културата през следващите 10-15 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!