"Пръстенът на нибелунгите" - 15 часа опера в сърцето на София

OFFNews 23 юли 2014 в 16:09 9058 1

Софийска опера и балет ще представи пред българска и световна публика уникален спектакъл по епичната тетралогия на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунгите".

Началото ще бъде дадено с "Рейнско злато" на 23.07.2014 г. от 18:00 часа, последвано от "Валкюра" на 24.07.2014 г. от 18:00 часа, "Зигфрид" на 26.07.2014 г. от 16:00 часа и "Залезът на боговете" в края на месеца на 29.07.2014 г. от 18:00 часа.

За тетралогията на Вагнер режисьорът Пламен Карталов казва, че „базирана на митове, „Пръстенът на нибелунгите“ е политическа парабола за разрушението на човешкото общество, история на мрачен сблъсък и кървави борби между кланове, разказана в четири вечери. Началото е дадено още с първата - с „Рейнско злато“. То е символ на богатство, откраднато поради алчност, користолюбие и борба за могъщество и власт. От един свободен свят на всемирната хармония на природата се ражда злият дух на разрушението, завистта, насилието и алчността за власт.

Вагнеровите герои могат да са между нас, да са - за съжаление - наши съвременници, да са напъхани в нашето общество и в класови борби, познати ни толкова добре. Затова най-съвременният прочит на Вагнер днес е политически”.

Над мащабния 15-часов спектакъл са работили 52 артисти, над 200 души творчески и изпълнителски състав и също толкова хора, отговарящи за техническите служби, ателиетата и прочие.

Световни издания като Das Opernglass, Opernwelt, L'Opera, хърватския "Вечерни лист" и руския "Белканто" хвалят българското предстсавление, а някои го изтъкват дори пред спектаклите на Ла Скала и нюйрокската опера "Метрополитън", коментира Карталов.

Диригентството на оркестъра в "Залезът на боговете" е на германеца Ерих Вехтер.

Билети за "Пръстенът на нибелунгите” се предлагат на касите на „Врабча” №1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!