Премиера на последната част на „Пръстенът на нибелунга“ в Операта

Вероника Шербанова 22 май 2013 в 13:03 2951 4

Премиера на
Премиера на "Залезът на боговете" на Вагнер, Снимка: Национална опера и балет

Последната част на тетралогията на германския композитор Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ - „Залезът на боговете“, ще бъде представена за първи път в Националната опера и балет днес.

С последната част ще стане възможно и представянето на целия епос на Вагнер между 22 и 29 юни след четиригодишна подготовка, обяви директорът на Операта акад. Пламен Карталов.

За първи път в рамките на една седмица ще бъдат представени последователно „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, като поставянето е изцяло от български изпълнители. Във вокалния състав на „Залезът на боговете“ участват 52 солисти на Националната опера, голяма част от които участват в представянето и на останалите части на епоса.

Това по думите на Карталов, както и фактът, че се осъществява от една не особено голяма и богата опера, каквато е нашата, е постижение, отбелязано от редица световни издания.

Диригент на оркестъра в последната част на „Пръстенът на нибелунга“ ще бъде германеца Ерих Вехтер. За консултант и корепетитор е поканен Рихард Тримборн от Баварската опера. На премиерата една трета от музикантите в оркестъра ще са и с новите си инструменти, закупени от спестявания от приходи на Операта, посочи Карталов.

Датата за премиерата на „Залезът на боговете“ не е избрана случайно. На 22 май се отбелязва 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

Годишнината беше отбелязана и в редица големи опери в целия свят. „Метрополитън“ в Ню Йорк, „Ла Скала“ в Милано и Виенската държавна опера представиха нови изпълнения на 16-часовата тетралогия на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“.

Юбилеят ще бъде отбелязан още във Великобритания, където ще бъдат представени различни произведения на композитора. В Германия пък честванията ще продължат през цялата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови