Почина Никола Хаджиев, директорът на Църковния историко-археологически музей

ОFFNews 04 август 2015 в 17:31 4879 1

Никола Хаджиев.

На 1 август 2015 г. след кратко боледуване почина Никола Хаджиев, директор на Църковния историко-археологически музей, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

Опелото ще бъде отслужено на 5 август от 11:00 часа в храма „Рождество Богородично” в столичния квартал „Лагера”. То ще бъде отслужено от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, а на него ще присъства и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Никола Стоянов Хаджиев е роден в Сливен през 1937 г. Когато е само на 6 години той остава без баща, а когато е 10-годишен - без майка. След завършване на прогимназия навръх Великден 1953 г. постъпва в Бачковския манастир при тогавашния игумен епископ Симеон, където остава като послушник. Духовното ръководство над него поема архимандрит Калистрат, бивш игумен на Рилския манастир. Той го подготвя и изпраща в Софийската духовна семинария.

След като завършва Семинария, а след това и Софийската духовна академия, Никола Хаджиев става преподавател в Духовната семинария. През 1970 г. е изпратен на специализация в Хумболтовия университет. След завръщането си продължава своята преподавателска дейност в Семинарията.

През 1974 г. Никола Хаджиев постъпва като редактор в Синодалното издателство. От 1 януари 1986 г. е назначен в Националния църковен историко-археологически музей като уредник, а от 1 септември 1993 г. - за и.д. директор на Музея. Като такъв през 1993 г. Столичният общински съвет го избира за заместник-кмет на София по въпросите на образованието, науката, културата, вероизповеданията и спорта и той е на този отговорен пост до 17 ноември 1995 г., след което се връща в музея като директор, какъвто остава и до смъртта си.

Цели три десетилетия от живота си Никола Хаджиев посвещава на опазването, съхранението и представянето на църковното наследство на България. За своята достойна работа през 2007 г. той бе отличен и с почетния знак „Златен век“ на Министерството на културата. Многократно е бил на поклонение на Света Гора, запален планинар, общественик, дописник на БАНИ. Женен с три деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови