Пловдив е българският кандидат за Евростолица на културата 2019

OFFNews 05 септември 2014 в 17:54 7470 2

Пловдив е българският кандидат за Европейска столица на културата 2019, обявиха от министерството на културата.

Журито, което реши кой град-кандидат е подготвил най-добра програма за 2019 година, е съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти.

Председателят на експертното жури, което избра града победител - Стийв Грийн. Снимка: OFFNews.

Според правилата 7 от членовете на журито са избрани от европейските институции, а останалите 6 са българи.

Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

Пловдивчани се радват на победата. Снимка: OFFNews.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите.

На 29 август делегатите посетиха София, след това на 30 август бяха в Пловдив, на 1 септември – във Варна, а на 2 септември посетиха и Велико Търново.

Министърът на културата Мартин Иванов (по средата) с кмета на Пловдив (вляво) и кмета на Варна (вдясно). Снимка: OFFNews.

В съответствие с установената процедура изборът на „Европейска столица на културата” се осъществява чрез национален конкурс, който протича в два етапа: предварителен подбор и окончателен избор.

До втория етап от конкурса достигнаха Варна, Велико Търново, Пловдив и София. Тези градове финалисти инвестираха сериозен човешки и финансов ресурс в подготовката на своите проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!