Плажно парти в Пловдив на 2 август

OFFNews 28 юли 2015 в 14:37 2090 0

One Architecture Week и artnewscafe ви канят на една забравена пловдивска традиция на 2 август от 18:00 часа между Пешеходния мост и моста на Панаира (бул. "Марица" 104) - „Плажът на Марица“.

Гостите на реката ще могат да се възползват от бар, плаж с три басейна, а от септември и отворена сцена, на която ще се провеждат различни музикални събития, работилници, лекции, дебати, филмови прожекции и мн. др. За музикалното оформление на тържественото откриване, с фънки бийтове, ще се грижи DJ Gudel, а студени коктейли ще забъркват барманите от artnewscafe.

Проектът „Плажът на Марица” представлява намеса в градска среда, която цели да възстанови забравената пловдивска традиция на крайречните бани - първите пловдивски публични бани край Марица отварят врати още през 1882 г. В десетилетията след това няколко други плажа отварят врати на различни места край реката и те стават предпочитано място за прекарване на свободното време на пловдивчани. След 70-те интереса към тях значително намалява.

В днешно време почти никой не ходи на реката освен дузина рибари в крайградските части на Пловдив. Повече от 100 години по-късно екипът и партньорите на Архитектурната седмица възраждат тази пловдивска традиция. Плажът е временна конструкция, която ще съществува от 02 август до 30 септември. След края на фестивала ще бъде премахната, като амбицията на организаторите е тази инициатива да се повтаря през всяко следващо лято.

През 2015 г. темата на международния фестивал за архитектура - One Architecture Week 2015, който ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив, е ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА. В нея се обръща специално внимание на Марица и вписването ѝ в културния и социален живот на гр. Пловдив. Преди и по време на фестивала ще се случат серия от намеси, лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, спортна програма, професионален форум и мн. др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови