Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"От парите за култура се краде повече, отколкото от тези за пътища"

OFFNews 31 май 2015 в 18:10 9059 2

Проф. Велислав Минеков.

"Зад унищожението на културното ни наследство стои много добра схема от престъпници, които могат да усвояват от тези средства, в различните проекти за възстановяване на археологически обекти, повече дори от 80%", заяви проф. Велислав Минеков пред БНР.

Той добави, че с негов колега са имали възможност да чуят как това се случва - с грабеж, с фиктивна възстановка, с фиктивни материали, с намерения, които са осъществени само по документи.

Минеков е категоричен, че реновиранията на археологически и исторически обекти са само и единствено с цел кражба, като от парите за култура се краде дори повече, отколкото от тези за пътища. Според него обществото не знае колко е реалната цената за построяването на Националната галерия "Квадрат 500", за която се знае, че струва до момента над 27 милиона лв.

Почетният член на Международния съвет за паметници на културата и забележителните места (ИКОМОС) и експерт на ЮНЕСКО за Световното наследство проф. арх. Тодор Кръстев изтъкна, че против реставрациите на крепости в България се е обявила и най-голямата световна експертна организация – ИКОМОС, която има над 9500 члена.

"Тя изпрати на 9 април писмо до българските власти с настояване за незабавно спиране на практиката за поставяне на измислени макети от камък и бетон върху археологически ценности", каза той пред БНР.

Кръстев припомни, че 37 експертни организации са подписали на 15 май Меморандум за създаване на отворена мрежа от съмишленици, наречена „Форум културно наследство“.

"Форумът прие декларация до българските власти, с която категорично отхвърли днешната практика за ново строителство на крепости, дворци и църкви, които подменят миналото. Форумът настоява в тази декларация за диалог с държавата, който да стартира не по-късно от септември, за утвърждаване на експертното начало с участие на гражданските експертни организации в процеса на вземане на решенията за културното наследство, една пълна прозрачност, честни състезания за избор на проекти, публични дебати и спиране на всички проекти за измислени паметници, която противоречи на международните принципи и норми. Знаменателно е това, че тези експерти бяха подкрепени от публични личности извън областта на реставрацията, които се присъединиха към един апел в защита на автентичността" съобщи експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!