Откриват "Киномания" едновременно в София и Париж

OFFNews 31 август 2015 в 14:27 3192 0

С родната продукция „Каръци” на режисьора Ивайло Христов се открива Киномания – 2015 на 12 ноември в София.

В същия ден и час с видеовръзка от Киномания на голям екран до Триумфалната арка се откриват Дните на българското кино в Париж. Това е съвместна инициатива на Национален дворец на културата (НДК), българското посолство там и Националния филмов център.

“За няколко минути зрителите на Киномания ще се пренесат в Париж. Това е голям успех за фестивала, тъй като Киномания ще бъде открита по едно и също време в София и на голям екран до Триумфалната арка”, каза директорът на Двореца Мирослав Боршош на пресконференция днес.

Той благодари на екипа на Киномания , на Британски съвет – България и на Столична община, които обединиха усилията си, за да бъде на високо ниво това издание на филмовия фестивал. Боршош представи две от хитовите заглавия, които ще бъдат акцент на Киномания и в аванс съобщи, че има няколко ленти, които ще бъдат показани за първи път на фестивала преди официалната им премиера.

“Търсим не само масовата публика, но и онова фино и качествено кино, което ще доведе в залите и ценителите”, каза в заключение директорът на НДК.

Хитовата пиеса „Хамлет” (“Hamlet”) с Бенедикт Къмбърбач и суперуспешният „Роджър Уолтърс – Стената” (“Roger Waters The Wall”) са две от горещите заглавия в 29-то издание на Киномания . Билети за тях са в продажба от утре на касите на НДК.

НДК и Британски съвет представят на голям екран нашумялата театрална продукция „Хамлет“. Прожекцията е специално издание на програмата National Theatre Live за излъчване на най-доброто от британския театър в кина по целия свят. Премиерата на „Хамлет“ за България ще може да бъде гледана само на Киномания - 2015 на 20 ноември в Зала 1 от 18:30 часа.

„Надяваме се опашките, които познаваме още от първите издания на Киномания да бъдат толкова големи и за „Хамлет”, каза директорът на Британски съвет – България Любов Костова. „Това безспорно е събитието на годината в Лондон, където билетите бяха разпродадени година преди премиерата. А сега можем да го видим и на КИНОМАНИЯ”, изрази задоволството си Хермина Азарян, част от екипа на филмовия фестивал.

Номинираният за „Оскар” Бенедикт Къмбърбач (познат от “Шерлок” и “Иматицията” на ВВС) поема едноименната роля във великата трагедия на Шекспир. Режисирана от Линдзи Търнър (Пош, Химерика) и продуцирана от Sonia Friedman Productions, National Theatre LIVE разпространява тази дългоочаквана продукция в кината.

Сателитното излъчване на постановките на Британския национален театър е част от глобалната програмата National Theatre LIVE, която се осъществява в България от Британски съвет и Cinema City, в партньорство със Столична община и фондация Homo Ludens, с медийното партньорство на безплатния културен гайд „Програмата”.

Киномания - 2015 повдига завесата и за още един парещ хит в програмата си. „Стената на живо” – най-голямото световно турне в историята, представяно от един човек, идва в кината като разтърсващ филм. Написан и режисиран от Роджър Уолтърс и Шон Евънс, и описван от критиците като „спиращ дъха” и „визуално магнетичен”. Лентата се развива на някоколко нива – като завладяващо концертно преживяване на класическия албум на Пинк Флойд; като пътепис, в който Роджърс размишлява за миналото си и като разпален филм против войната, посочващ цената на човешките загуби от конфликтите.

„Роджър Уолтърс – Стената” (“Roger Waters The Wall”) е заснет на 4К и миксиран в Dolby Atmos по време на успешното турне на Уотърс „Стената на живо” в периода 2010 - 2013, гледан от повече от 4 милиона фена по света. Съдържа никога непоказвани кадри от концертите на това грандиозно турне, включително на хитовете Another Brick in the Wall Part 2, Comfortably Numb и Run Like Hell. На Киномания суперпродукцията може да бъде гледана на 21 ноември от 20:30 часа в Зала 1 на НДК, но ще има общо 9 прожекции, включително в Пловдив и Варна.

„Самият Роджър Уотърс нарича филма си антивоенен. Той държи много на това послание, защото в момента по света се водят много войни и може би точно един такъв филм за издигането на стените на социално, религиозно и политическо ниво е нещо, което би могло да помогне на хората, които ценят изкуството и са против войната”, допълни Владимир Трифонов, програматор на Киномания.

След филма ще бъдат представени „Чистите факти”, уникална възможност да видим Роджър Уотърс и приятеля му от бандата Пинк Флойд - Ник Мейсън, събрани пак заедно в необработен материал, показващ отговорите им на въпроси от фенове из целия свят.

Киномания - 2015 ще стартира на 12 и ще продължи до 29 ноември. Горещите заглавия от световните кинофестивалите отново няма да оставят зрителите равнодушни. В програмата ще бъдат представени нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” от 70-те и 80-те години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови