Отвориха за посетители „Акве Калиде“ (снимки)

OFFNews - Бургас 18 септември 2015 в 21:20 14730 3

Снимка OFFNews

Легендите за лечебните извори на античния град Акве Калиде вече са живи и посетителите на едноименния туристически комплекс край бургаския кв. Ветрен могат да се докоснат до тях. Жителите и гостите на Бургас могат да видят внушителните руини на древния град Акве Калиде – Термополис.

Още преди 2500 г. траките, които тогава са населявали тези земи, край топлите им и лечебни извори, създават светилището на Трите нимфи. Първите големи терми изгражда римския император Траян през 2 век. Римляните пък построяват град с внушителен комплекс от бани, който се превръща в лечебен център. През вековете, неговите свойства са ползвани от римския император Септимий Север, византийската императрица Елия Анастасия, аварският хаган Баян, император Анри Фландърски и султан Сюлейман Великолепни.

Именно неговата баня е реставрирана и превърната в музей. В него 3D прожекция пренася посетителите през историята на комплекса. В предверието й са експонирани и част от намерените при археологическите проучвания артефакти.

На много места, при подобни обекти, се търсят любопитни легенди, за да провокират интерес, каза при откриването, директорът на бургаския музей Милен Николов.

Тук легендите са много, добави той и разказа една от тях. 

„Когато Акве Калиде е превзет от аварите и славяните, великият хаган Баян се установил тук на лагер. Жените му били с него и се изкъпали няколко пъти в банята. Преди да тръгне, хаганът решил да унищожи това място. Да го опожари. Съпругите му обаче на колене паднали пред него и го замолили това място да остане да лекува хората. По този начин, минералната вода отново спасила града“, разказа Николов.

Започнахме проучванията през 2008 г., припомни кметът на Бургас Димитър Николов. Той обеща, че проектът ще продължи да се развива.

„Ще се правят нови археологически разкрития, нови възстановки. Ще се изграждат музеи и ще накарат не само българите, но и много туристи да дойдат тук. Така ще станем още по-популярни“, категоричен е той. 

Николов припомни и че министърът на културата Вежди Рашидов още в предния си мандат е помогнал за проекта. Самият Рашидов днес бе гост на официалното откриване на комплекса.

„Като пионерчета седнахме и почнахме да умуваме как да намерим първо средства. Имаше проучвания, които показаха, че тук ще кипи археология. Почнахме с малко общински пари. И от министерството помогнахме, успях да намеря и спонсор. Така събрахме половин милион лева, с която успяхме да реставрираме видимата част, най-голямата“, каза Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!