"Ню Бояна" отличи първите сценаристи от филмовото си училище (снимки)

Мира Даскалова 10 април 2015 в 16:24 13568 1

Снимка Мира Даскалова

Първи майсторски клас по драматургия на Голан Рамраз за филмовото училище на "Ню Бояна" студио

Как се пише сценарий по холивудски вече знаят всички 26 участници в първият майсторски клас по драматургия на известният сценарист и продуцент Голан Рамраз, участвал в правенето на филми като „Мистър и мисис Смит“, „Превъзходството на Борн“, „Железният човек“, „Невероятният Хълк“ и сериала „Ориндж Каунти“.

Великолепната идея на „Ню Бояна“ студио да направи филмово училище се заражда само преди една година и благодарение на целенасочената работа на изпълнителния директор на студиото Ярив Лърнър и неговия енергичен екип, проектът е вече факт.

Повечето участници в майсторския клас са българи на различни възрасти, идващи от разнообразни поприща – кино университети, медии, дори от държавната администрация. В класа се включиха и няколко студенти от САЩ и Европа. В продължение на шест седмици те усъвършенстваха тънкостите при писане на филмов сценарий, разбраха кои са съвременните изисквания в киното, как и къде да търсят вдъхновение от ежедневния си опит и да откриват интересните истории.

Студентите във филмово училище “Ню Бояна” заедно с професор Голан Рамраз при започването на класа/Снимка:Ню Бояна

На официална церемония в новата кинозала на „Ню Бояна“, на която цареше приятелска атмосфера между преподаватели и курсисти, бяха обявени и специалните отличия от първия клас по кино драматургия във филмовото училище. Решението е взето въз основата на оценката на международно жури от продуценти и сценаристи от филмовата индустрия. 

Голан Рамраз получава сертификат с послания от курсистите/Снимка:OFFNews

С голямата награда бе удостоена 24-годишната Александрина Козовска от Велико Търново, за проекта си с работно заглавие "Кръстопът", чието реализиране в пълнометражен филм започва в края на този месец. Историята е за младото момиче Кейт, което преоткрива смисъла на живота, когато се налага да се погрижи за своята болна майка. 


24-годишната Александрина Козовска държи гордо своя сертификат за завършен майсторски клас по драматургия в "Ню Бояна”/Снимка:Ню Бояна

С подготовка на снимките ще стартира и вторият етап от училището на “Ню Бояна”, фокусиран върху създаването на филм. В курсът, който ще се проведе между 17 април и 22 май, ще се обучават 40 бъдещи кинаджии от България. Специално за него от САЩ пристигат менторите Амбика Лей - режисьор и Лора Бет – главен оператор.

Всеки, който иска да разкрие тайните на операторското майсторство, режисура и работата на снимачната площадка може да посети сайта на „Ню Бояна“ студио и да намери повече информация за класа. В момента тече и кастинг за филма, така че всички актьори, които имат желание да участват могат да посетят студиото. 

В началото на обучението всеки студент представи три свои идеи пред колегите си, и те чрез гласуване избраха коя идея да бъде развита в сценарий/Снимка:Ню Бояна

Втора награда беше присъдена на актрисата Ваня Донева, за сценария й по истински случай “Приятели”, разказващ за малко момиченце, опитващо се да скрие от своята строга баба намереното на улицата кученце. Според всички участници и самия професор Рамраз, това е текст, успял да предизвика едновременно искрен смях и тъга в слушателите по време на четенето в клас.

"Провокирането на такива емоции е голяма рядкост, а аз говоря от опита на човек прочел хиляди сценарии. Винаги можеш да разпознаеш, че дадена сцена ще е смешна или тъжна, когато се заснеме, но да има тези емоции още докато текстът е на белия лист, е наистина успех", обясни холивудския сценарист. 

Голан Рамраз и Ваня Донева/Снимка:OFFNews

Трета награда получи американецът Крейг Уолсър за трилъра си "Гората на самоубийците", базиран на реално място със същото име в Япония.


Крейг Уолсър /Снимка:OFFNews

"Крейг избра една концепция, която повечето хора схващат като спорна и депресивна, но той добави елементи на любов, изкупление и надежда. Взе тема, която можеше да направи един много тъмен и тежък филм и я накара да заблести“, сподели впечатлението си Рамраз.   

На удостоените с втора и трета награда ще бъде предоставена възможността да презентират своите сценарии пред холивудски и европейски продуценти в търсене на реализация.

„Ще ви срещнем директно с продуценти и шефове на студия. Дори да не превърнат сценария ви във филм, това е възможност те да научат за вас, да се запознаят с писането ви, да ви дадат ценен съвет за в бъдеще. Това е чудесен старт", обясни на двамата подгласници шефът на “Ню Бояна” Ярив Лърнър.

По време на специалната си обиколка на студиото, студентите намериха време и за бой със снежни топки/Снимки:Ню Бояна

Българското студио връчи и две специални награди – за дебют - на 19-годишната Тереза Егър, която идва директно от университета със специалност “Биохимия”, и на Ивайло Грънчаров, който е началник отдел “Малки и средни предприятия” в Министерство на икономиката на България.

Ивайло Гръчаров/Снимка:OFFNews

“Тереза успя, независимо от малкия си опит в киното, да развие своята идея до цялостен сценарий, а Ивайло написа епична история, която има потенциал да се превърне в касов международен филм.” подчерта Лърнър.

Тереза Егър/Снимка:OFFNews

Специални награди получиха и Любомир Печев за сърцераздирателния си разказ за двама влюбени, които въпреки инвалидните си колички, решават да обиколят света, и Вал Тодоров, за разказа си за двама хомосексуалисти, запазили любовта си, въпреки неодобрението на консервативното общество, в което живеят.

„Наистина е голямо постижение, че всички вие устояхте и завършихте успешно този курс. Това е доказателство за силната ви воля и за отдадеността, с която професор Рамраз ви е мотивирал и вдъхновил. Сега ще бъдете още по-уверени и ще можете да се справяте с бъдещите предизвикателства“, похвали курсистите Ярив Лърнър.

Млади, креативни, уверени в себе си-първия клас сценаристи от филмовото училище на "Ню Бояна"/Снимка:Ню Бояна

„Потенциалът, който открих в България, е невероятен – не само заради това какво има тук, в студиото, но и хората. Беше удоволствие да се запозная и работя с всички вас. Изживяването беше много образователно и за самия мен. Знам, че звучи странно, но е факт, че всеки път когато преподавам, научавам нещо ново“, каза още Голан Рамраз.

„Изисква се много смелост да станеш писател. Да, ние само пишем думи на хартия, но важното е, че всяка дума, която писателят пише, идва от дълбините на душата му. Всеки герой, който измисляме, идва от нас, всеки характер носи частица от своя създател. Затова писането е своеобразна терапия. Продължавайки напред по този път, не забравяйте това, помнете да ровите дълбоко в себе си. Да сте само на повърхността не е достатъчно! Всички вие притежавате истинска дълбочина, проницателност, мъдрост и интелигентност в себе си. Откривате ги и ги предавате чрез думите си. Пожелавам ви да продължите да правите това и за в бъдеще“, подчерта емоционално Рамраз.

След края на церемонията победителката Александрина Козовска сподели ексклузивно за OFFNews впечатленията си от обучението и разказа за сценария си, който й спечели първото място.

„Много съм развълнувана. Още не мога да повярвам. Не очаквах изобщо. Преди шест седмици, когато започнах този курс, не бях виждала как изглежда сценарий. Но това, което Голан ни говореше, по осем часа на ден, ме накара да мисля по съвсем различен начин, вдъхнови ме. Преживях безброй безсънни нощи, но си заслужаваше. Исках да докажа на себе си, че мога да направя нещо, което си заслужава да бъде видяно. Може би дълбоко в себе си съм искала да направя послание, което да достигне до повече хора", сподели Александрина.


Александрина Козовска/Снимка:OFFNews

"Най-важното, на което Голан ни научи, освен основните правила за писане, е да вярваме в историята си. Моята главна героиня определено носи нещо от мен. Темпераментността си, например. Своенравна е на моменти, малко егоист, но накрая успява да открие себе си, да открие истинската си любов. Мисля, че това направих и аз с този курс - открих истинската си любов, а именно киното”, завърши 24-годишната търновка.

Професор Рамраз обсъждаше индивидуално сценариите с всеки автор

Не по-малко развълнувана беше и Ваня Донева, автор на редица телевизионни проекти, която получи възможността да защити своя сценарий пред видни режисьори и продуценти.

„За мен това беше огромно предизвикателство, защото трябваше да пишем на английски, който не ни е майчин език. Има голяма разлика в начина, по който англоговорящите се изразяват и този, по който ние го правим. Действително не сме спали по цели нощи, за да завършим сценария. Надявам се от моята история да стане един много хубав филм“, каза Донева.

Посланието на филма й е простичко, но важно и често забравяно в днешно време – „Нека всички бъдем приятели. Нека няма врагове. Човек на човека не е враг, той е приятел. Да се опитаме да разберем това, да не враждуваме помежду си“, обясни тя.

Голан Рамраз разкрива тайните при писане на сценарий/Снимка:Ню Бояна

"Студио „Ню Бояна“ е място, в което създаваме възможност за креативните хора свободно да изразяват себе си и своите идеи, да се вдъхновяват едни други и да обменят опит с професионалисти от световната индустрия. Така ще открием новите таланти в киното", завърши изпълнителният директор Ярив Лърнър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови