"Най-важният фотограф в Америка" представя изложба у нас

OFFNews 17 ноември 2014 в 16:43 4454 1

Раян Макгинли.

Снимка Роу Етридж

Раян Макгинли.

След изключителния успех на изложбите на Хари Бенсън и Бен Ритър платформата “Майстори на фотографията” продължава с първата самостоятелна изложба в България на “най-важния фотограф в Америка” - Раян Макгинли.

Макгинли, чиито творби могат да бъдат намерени в колекциите на Сър Елтън Джон, Стела Маккартни, Евгений Лебедев, Паоло Булгари, Saatchi и Frank Suss, ще представи у нас селекция от 20 фотографии и черно-бели студийни портрети.

Изложбата ще бъде открита на 12 декември във VIVACOM Art Hall и ще продължи до 30 януари. Тя е третото събитие от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите “Мусиз”.

Раян Макгинли, 38 г., е американски фотограф от Ню Йорк. Той започва своята фотографска кариера, когато е на 21 г., а едва на 25 вече прави самостоятелна изложба в Whitney Museum of American Art, превръщайки се във втория най-млад фотограф с експозиция в Музея за модерно и съвременно американско изкуство.

                                                       Една от специфичните снимки на Макгинли.

През 2003 г. Макгинли е обявен за фотограф на годината от American Photo Magazine, а през 2014 г. мъжкото списание GQ го нарича “най-важният фотограф в Америка”. Следват редица изложби в едни от най-престижните галерии в света - Team Gallery (Ню Йорк), Galerie Perrotin (Париж, Хонг Конг), Ratio 3 (Сан Франциско), Alison Jacques Gallery (Лондон). Работите му присъстват в много музейни колекции, включително в колекциите на музея Гугенхайм, Ню Йорк, the Smithsonian’s National Portrait Gallery, Вашингтон и Музеят за модерно изкуство в Сан Франциско. Той има и самостоятелни изложби в Кунстхале във Виена, MUSAC в Леон, Испания и MOMA PS1 в Ню Йорк.

Известен с фантастичните си фотографии на младежки приключения сред природата, Раян Макгинли представя съвременни визуални наративи за свобода, младост, хедонизъм. Създаването им претърпява голямо развитие – от първите работи на твореца, които документират градския живот на кръга му от приятели в Манхатан, до прецизната му и сложна фотографска практика днес. Макгинли работи почти като филмов режисьор, аранжирайки кадрите и създавайки драматични ефекти, а постановката, осветлението и специалните ефекти са част от неговия креативен процес.

“В един момент просто нямах търпение кадърът да стане; реших, че повече няма да чакам и започнах сам да го правя”, разказва за техниката си американецът. Изключително интересен и за големите арт-колекционери, негови творби се съдържат в личните колекции на Сър Елтън Джон, Стела Маккартни, Евгений Лебедев, Паоло Булгари и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови