НГДЕК започва годината до Женския пазар

OFFNews 19 август 2014 в 17:47 3146 4

Бившият министър на културата Петър Стоянович (вляво) и служебният Мартин Иванов.

Снимка Калоян Константинов.

Бившият министър на културата Петър Стоянович (вляво) и служебният Мартин Иванов.

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) най-вероятно ще започне учебната година до Женския пазар. Това съобщи културният министър Мартин Иванов. 

Той добави, че е провел разговор с Министерството на регионалното развитие и най-вероятно учебната година ще започне там. 

Заради ремонт на сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" учениците бяха преместени в 13-о училище до Женския пазар. След края на ремонта обаче възникна спорът дали учениците трябва да се върнат на улица "Баба" или да останат в центъра на София.

В спора се включиха родители, които заведоха дело срещу ръководството на Министерството на културата за поставяне в опасност на живота и здравето на децата им с преместването на училището до Женския пазар.

Като опасни те определиха както района, в който по думите им техните децата са системно малтретирани, така и сградата на 13-о училище, в която беше установено наличие на азбест.

Преди месец от културното министерство обясниха, че работят за трайното преместване на Класическата гимназия до Женския пазар, като старата сграда на ул. „Баба“ ще се превърне в регионално училище.

Според бившия културен министър Петър Стоянович по този начин елитното училище ще бъде прехвърлено в центъра на столицата, като в същото време държавата няма да изгуби повече от 2 млн. лв. евросредства от ремонта на старата сграда. 

"Няма да действаме силово, ще се опитаме да срещнем двете гледни точки. Всички бихме искали войната да не продължава, но трябва да бъде разбрано от всички участници, че ние сме на първия ред на кинопрожекцията и ловим гилзите", заяви Иванов.

Заместник министърът Боил Банов увери, че се работи денонощно за решаването на проблема на Класическата гимназия. Той обеща да се организира обществен дебат, където заинтересованите страни да потърсят заедно решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови