Млада кръв 2 - рок хрониката на Цветята от края на 80-те

Марта Воева, Емил Братанов 25 април 2014 в 12:19 6104 0

Млада кръв 2 - рок хрониката на Цветята от края на 80-те

Във вторник привечер отиваме на пред-премиерата на филма “Млада кръв 2”. Някак си обикновен ден, не предвещаващ това пътуване назад във времето. Но пък в края на Българския Великден. Когато Марта пристига пред Столичния клуб "Кабаре" отвътре се чуваше “Ревю”. Ние с някои от героите на тази черно-бяла рок хроника сме се събрали на вън за последна цигара преди филма. Посрещаме се и се поздравяваме. Приветстваме Ники Качаров, долетял от Италия с цялото си семейство: съпруга и две чаровни млади госпожици. Люси Дуков – също семейно – идва от Израел ли, от Франция ли… Долу в салона Милена и Амебата си говорят за училищата на децата си. 

После, след кратко представяне на режисьора Петър Даскалов- ПетрЕ и историята на идеята за филма и първата му част, прожекцията започна. След като пусна първата серия на връх 9 септември миналата година направо и само в Нета, но после БНТ я въртя по каналите си 5-6 пъти, и този път Петре го е замислил нестандартно. Пред-премиера тук с участниците, премиера във Варна на 23-то издание на фестивала „Откритие”, на 19 май – като на следващия ден пък е насрочена премиерата на дълго писаната и чакана Антология „Цветя от края на 80-те”. Т.е., онази 4-5-годишна епоха, когато не беше лесно да си тиква, ако сам си избрал съдбата си на черна овца, в дебела книга с текстове и история. И видео-хрониката на Петре с вплетените вътре части от емблематични фестивали и парчета. (Впрочем, за днес, 25-ти е насрочена премиерата на филма в Кипър, Никозия, в сградата на Съюза на българите в Кипър - ул. „Занету” 29, Агиос Андреас.)

Връщаме се в клуба в паметната вторнишка вечер. След клапата с отброяваните от 9 до 0 секунди.., се появява Бай Тошо и ни връща в емоцията на онова време. И идва редът на групите. Интервюта, песни, кадри от фестивали и концерти, много спомени и не малко размисли: за условията, чувствителността на тогавашното младо поколение, несъгласията, жаждата за глас и песен. Във 2-та част на „Млада кръв” има няколко опорни точки. Но тук те са „Апокалипсис” и „Ера” с Ники Качаров, Малковски и Амебата, „Тангра” с Дани Ганчев и Стенли, „Монолит”, „Хоризонт”, Кръпката, разбира се и всички останали от родното рок войнство – Милена, Гюров, „Ревю”, тъмната част от генерацията (която – явно – ще е основна опорна точка в следващата серия)…

Последва около час изпълнен със спомени, усмивки, шеги и изживени мечти. Финални надписи нямаше, Петре издаде, че това няма да е последната част на филма. И че за финалните титри му трябва един запис от тук, вечерта в клуба. Включва камерата, появява се донесената от Кръпката легендарна китара на Гошо Минчев. Участниците и присъстващите на прожекцията, начело с Васко с китарата, пеят “Нека бъде светлина”. Гигът е заснет – до премиерата във Варна ще се превърне във финал. А наоколо носталгичната атмосфера е населена с лицата, които бяхме гледали преди малко, или поне повечето от тях: Развигор Попов, Милена Славова, Васо Гюров, Пепи Писарски, Пепи Попов, Нели Воева, Момчил Колев, Звезди, Иван Несторов - Амебата, Бойко Трифонов, Тони Чембъра, Румен Янев, Емил Братанов, Ивайло Кицов, Люси Дуков, Васко Кръпката, Тони „Съдията” от „Контрол”, Доктора от „Медикус” и „Джендема”...

Почивка за цигара. Раздаване на специалните подаръци от "София Мюзик Ентърпрайсис" – два билета за концерта на Aerosmith в София на 17-и май. След кратка и забавно импровизирана от Васко Громков викторина, Елена Георгиева и Манол Илиев печелят билетите за събитието.

Не много, но от сърце. Всъщност, точно толкова, колкото трябва – участници и колеги, приятели, да се видят един с друг, да изживеят пак чернобялото време на творческата си младост и музикантския си инат (но пък споделяни от толкова много и благодарна публика). С колегата Янев мълчим пълни със звук в мислите си в оредяващата тъмнина на клуба и направо привиждаме Божията ръка зад камерата на Петър Даскалов; всичко, което сме побрали в нашите над 500 страници с близо 40 интервюта и над 240 текста на парчета от края на 80-те, го виждаме тук във филма на Петре. Истинско, не загубено, не забравено. С не така измислени, но може би, орисани премиери – една след друга. За да оживее младата кръв на цветята от края на 80-те. По-точно, за да кипне пак и да намери и привлече поредните инати, влюбени, не примирени. Честотата на срещите ни ще се увеличи. До скоро, отново.

PS. Запазете си този репортаж сред „фаворитите”. Отворете го пак след ден-два. Онзи, който обича да пълни Музикални кутии със звук от рок хрониката, подготвя аудио-репортаж от филма и пред-премиерата. 20-тина мин. записани направо от прожекцията, като не сме забравили и сешън-парчето, което трябва да е „финалните надписи”. Ако след текста ни се е появил и линк към „тубата”, значи бонусът ни е готов и качен.

Следва продължение...

PPS. Ако искате да усетите вечерта на пред-премиерата и да чуете как върви филма, обещаният репортаж с лайв звук от събитието, вече е в нашата "туба". Почти в една трета от обема на една Музикална кутия. Слушайте ТУК - а после си пуснете "Черната овца" и завъртете волумето на макс!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews