Министър Стоянович подготвя културна полиция (снимки)

Ивайло Анев 18 март 2014 в 20:28 3039 4

Министърът на културата Петър Стоянович.

Уникална римска златна огърлица от III век, както и ръкопис от XIX век на български книжовник се върнаха в културното ни министерство след акция на ДАНС и прокуратурата.

Дамаскинът представлява книга от общо 128 листа, която съдържа 29 слова за различни светци и е украсен с 26 цветни миниатюри. Той е дело на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор, работил през първата половина на XIX век основно в Пирдоп.

Върнатият в министерството ръкопис е изнесен незаконно от страната, а българските спецслужби са успели да го спасят от продажба в Лондон.

Златната римска огърлица, която е датирана към III век, е изработена от висока проба злато с тегло 38,55 г.

Състои се от верижки от преплетени сегменти, разположени в двата края. В центъра са разположени два вида редуващи се мъниста, съединени помежду си. Културната ценност е попаднала в ръцете на иманяри, но ДАНС и вътрешното министерство са успели да я спасят.

В Министерство на културата не се разнасят някакви папки, а има доказателства за това, че нашата работа дава плодове, каза министърът на културата Петър Стоянович.

Министър Стоянович лансира идеята за създаване на т.нар. „културна полиция", но се поправи веднага с името - „полиция по въпросите за културата".

"Вече има създадена междуведомствена работна група между Министерство на културата, МВР, ДАНС и прокуратурата, която да проучи подробно и създаде именно такава полиция, която да опазва културното наследство на страната ни", допълни Стоянович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови