Министърът на културата: Държавата е абдикирала от българската култура

Ивайло Анев 24 август 2014 в 09:30 5043 5

"Проблемът в българската култура е, че от години, от десетилетия дори държавата е абдикирала”, това каза днес служебният министър на културата Мартин Иванов.

"Това, което мога да направя за двата месеца, в които ще съм министър, е да повтарям като китайска капка, че проблем в култура не е нейното качество, а в това, че държавата е абдикирала. Проблемът няма да го решим за два месеца, но като говорим и разговорът продължи, се надявам обществото да си даде сметка за това", добави Иванов.

"Как се гради национална гордост, като гледаме, че всичко ценно около нас се руши? Та нима нямаме достоен българин за Нобелов лауреат", попита министър Иванов. Той бе категоричен, че има какво да покажем на света.

Министърът заяви още, че е в тъжната и унизителна ситуация да гледа хората на културата и да им казва, че няма пари.

"На Шипка няма тоалетна, ВиК инсталацията е на 50 години. Подобно е положението на Петрова нива, Ларгото, в дома на Христо Смирненски”, заяви Иванов.

Служебният министър на културата изтъкна, че липсата на пари за министерството в момента не е проблем, а по-скоро е тревожен фактът, че и за в бъдеще няма да се намерят.

"Докато ние не си дадем сметка за това, ще гледаме как нашите ценности и най-светлите ни умове се топят", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!