Лувърът показва изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

OFFNews 14 април 2015 в 07:27 9689 5

Лувърът показва изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” ще бъде официално открита днес в Лувъра в Париж. На церемонията ще присъства премиерът Бойко Борисов и министрите Румяна Бъчварова, Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.

Сред почетните гости са генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан.

Подготовката за експозицията започна през 2012 г. Трима френски и двама български учени са автори на концепцията и подбора на експонатите, съобщава БНТ. В изложбата участват над 1600 експоната от 17 български музея. Основен акцент е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата глава на тракийския цар Севт III.

Експозицията е разположена в четири зали в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна в периода от 16 април до 20 юли 2015 година. Според прогнозите на самия Лувър се очаква около 4 млн. души да видят тракийската изложба. Средно на ден 30 000 посетители от цял свят влизат в музея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови