Кокимото: Недопустимо е църквата да цензурира изкуството

OFFNews 04 април 2014 в 17:24 5550 8

Недопустимо е да се цензурират произведения на изкуството, коментира Калоян Илиев-Кокимото в обръщение във ФБ профила си, след като в сряда Варненската митрополоия забрани негова изложба в града, която съчетава християнство и еротика.

Варненският митрополит Йоан скочи срещу „Еротична нотка в колелата на християнската машина", като подаде оплакване до кмета на морската столица Иван Портних. До този момент обаче няма официална позиция на община Варна.

Кокимото посочва в поста си, че по договор с Градската художествена галерия - Варна на утрешната дата - 5 април, от 11:00 часа е трябвало да открие своята изложба. Предприети неофициални действия от страна на Иван Портних, директора на дирекция "Култура и духовно развитие" г-жа Антония Йовчева и директора на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" г-н Пламен Аврамов обаче са възпрепятствали подготовката за откриването на експозицията, което е довело до физическата невъзможност „Еротична нотка в колелата на християнската машина" да бъде открита на предварително обявената дата.

Според Кокимото по договор галерията няма право да прекрати изложбата му, а нито една от останалите изброени институации няма реални основания и доводи за това.

Поради това откриването й няма да съвпадне с панахидата за митрополит Кирил, насрочена за същия ден. 

"Това е компромисът, който ще направя от морални съображения и физическа невъзможност да се справя с подреждането и окачването на изложбата за времето, което остава до първоначалното й откриване", заявява художникът.

Той посочва, че друга причина за това е и периодът на експозицията - 5 април - 5 май, който съвпада с най-големия православен християнски празник Възкресение Христово  и започналите вчера Велики пости.

Въпреки това Калоян Илиев изразява възмущението си от вмешателството на църквата в светските работи.  

"Тук е недопустимо културният календар и програмите на мен като артист и на градската художествена галерия да се съобразяват с църковния календар и хранителния ни режим по празниците. Недопустимо е също така и да се цензурират произведения на изкуството, както и тяхната забрана, възпрепятстване и ограничаване да видят бял свят, особено така избирателно и в 21-ви век. Така и не се стигна да официална забрана на изложбата ми, с което щяха да се нарушат правата ми на човек и свободата на изразяване. От обикновена изложба този творчески акт и неговото ограничаване се превърнаха в битка за свободата на изразяване! За всеки, който не вижда нещата по този начин и търси евтини трикове и ПР кампании, ще кажа: днес това се случва с мен, утре може да се случи с всеки от вас, трябва да защитаваме и браним демократичните ценности, на които се гради това общество", коментира артистът, като добавя, че тя е била показвана свободно преди в София и Пловдив.

Той смята, че това действие на варненските институции ни връща назад във времето и пречи на развитието на еволюцията ни, и се надява скандалът да доведе до нещо положително и градивно.

Кокимото обещава, че изложбата му все пак ще се открие, но реалните личности от нея ще бъдат деидентифицирани, като ги превърне в анонимни, "за да не обругая по някакъв начин иначе светлият им образ, с цел на това, техните роднини да спят спокойно".

Накрая той благодари на всички, които са му оказали подкрепа в този момент, и казва, че изложбата ще се открие на 9 април (сряда) от 18:00 ч. на 3 етаж в Градската художествена галерия - Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови