Какви бяха другите предложения за паметник на цар Самуил (снимки)

Симона Костадинова 10 юни 2015 в 17:35 26454 44

Проект на Георги Балабанов, който е получил поощрителна награда в конкурса

Жури е избирало от 21 предложения за визия на паметника на цар Самуил. От тях 5 проекта са наградени, а един - изпълнен.

Средствата за паметника - 100 000 лева - са отпуснати от председателя на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.

Самата идея за издигане на паметник на цар Самуил е на инициативен комитет, който той е председателствал, като в инициативата се включили и редица общественици.

Врабевски е бил председател и на журито, което е оценявало проектите. Останалите членове са били: проф. Греди Асса - представител на фонд "13 века България", зам.-кметът по култура Тодор Чобанов - като представител на Столичната община, арх. Светла Статкова - като представител Съюза на българските архитекти (СБА), както и представители на съюза на художниците - проф. Емил Мирчев, Иван Чолаков и доц. Илия Върбанов.

Арх. Александър Хайтов е спечелил първо място, като освен възможността да изпълни проекта си, той е получил парична награда от 3000 лв. На второ място е останало предложението на Богомил Живков, който е получил 2000 лв. Трети е останал проектът на Янко Бонев, като наградата му е била 1000 лв.

Извън конкурсната програма от името Врабевски са били връчени и поощрителни награди на скулпторите Георги Балабанов и Красимир Ангелов.

Останалите скулптори, които са участвали в конкурса, са: проф. Емил Попов, Момчил Цветков, Борис Борисов, Росица Данчева, Красимир Рангелов, проф. Иван Славов, Костадин Ненов, Николай Маринов, Красимир Райков, Андрей Врабчев, Петко Генов, Тодор Д. Димитров, Иван Стоянов, Минчо Минев, Фарук Матражи и Цветан Стоянов.

Първоначално паметникът трябвало да бъде поставен в градинката на църквата "Св. Георги", която се намира на ул. "Цар Самуил". Конкурсът бил проведен именно за монумент на това място, но след това служебното правителство на проф. Георги Близнашки решило мястото на паметника да бъде до базиликата "Св. София".

Издигането на скулптурата освен това било част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на българския владетел.

Паметникът на цар Самуил, който вече от няколко дни стои до базиликата "Св. София" и официално беше открит в понеделник, предизивка различни реакции в обществото. Най- критикувани бяха светещите очи на статуята, които са направени по решение на арх. Александър Хайтов, а зам.-кметът по култура Тодор Чобанов твърди, че решението не е съгласувано с общината. От фондация „Българска памет" също обявиха, че не са знаели за решението на Хайтов.

OFFNews ви представя проектите, класирани на второ и трето място:

Проектът на Богомил Живков, който е спечелил второ място в конкурса

Проектът на Богомил Живков, който е спечелил второ място в конкурса

Проектът на Янко Бонев, който спечели трето място в конкурса

Това пък са двата проекта, спечелили поощрителни награди:

Проектът на Георги Балабанов

Проектът на Красимир Ангелов

А ето и един проект, който не е получил награда в конкурса:

Проект на Борислав Борисов за паметник на цар Самуил

Проект на Борислав Борисов за паметник на цар Самуил

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!