Кабинетът прие новата схема за финансиране на театрите

ОFFNews 22 юли 2015 в 16:49 6041 3

Днес Министерският съвет е приел на заседанието си "усъвършенстване" на моделът на финансиране на държавните културни институти.

Предвижда се държавната субсидия да осигурява средства по базов компонент за 1 лев реализирани приходи, а не това да става за всяка една бройка продаден билет. Собствените приходи, както досега, ще остават на разпореждане на културните институти. 

Според съвета новият модел на финансиране ще се постигне по-голямо многообразие на предлаганите продукти, както и усъвършенстване на мениджмънта.

Предложението за промяната на схемата на финансиране дойде на 8 юли. Един ден след това обаче Синдикалните организации на работещите в държавните културни институти се обявиха против промените, които според тях задълбочават проблемите в културата

"Това според нас е драстична промяна, която променя философията на финансиране, регламентирана в чл.23а, алинея 3 от Закона за закрила и развитие на културата. Промяна, която поставя под въпрос и другия базов компонент – брой продадени билети, определен в точка 1 от същата алинея, предпоставя задълбочаване на кризата във финансирането на държавните културни институти", написаха те в част от писмото си.

Положението в културата у нас е изключително тежко, алармираха редица театри, опери и др. културни заведения. Заради корекцията на Методиката на финансиране от февруари тази година (въведена със задна дата от 1 януари) много културни институти заявиха, че са на ръба на унищожението. Това направиха Българската асоциация на работодателите в областта на културата, музикалните синдикати, Младежкият театър, Смолянският театър, директорът на русенската опера и др.

Музикантите дори обсъдиха с МК конкретни предложения, изготвени от тях, за да се оправи положението в културата. Министерството обаче като че ли не е взело предвид техните искания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews