Искат да слагат плоча на ислямски светец на нос Калиакра

ОFFNews 21 август 2015 в 16:35 4275 25

Нос Калиакра.

Директорът на Регионален исторически музей в Добрич Костадин Костадинов съобщи, че е изразено желание на нос Калиакра да бъде поставена паметна плоча на турския пълководец и шиитски светец Саръ Салтък баба, съобщи "Дарик".

Според директорката на музея в Каварна Дарина Мирчева Министерството на културата изпратило представителит на българската алианска организация на мюсюлмани-шиити „Джем”, които да поставят плочата там. 

На това намерение се възпротивили всички общински съветници, които чули.

Митовете гласят, че Саръ Салтък е свързан с преселването в Добруджа през 13 век селджушки турци, като тленните му останки били погребани на няколко места в Добруджа, една от които е носът. Българските историци смятат, че такъв човек не е имало и той е само легенда.

„Става въпрос за грандиозна историческа фалшификация, която в Турция е с ранг на историческа истина. Оказа се, че в цялото това начинание, освен „Джем”, участва още една турска организация от Истанбул и двете заедно със знанието и разрешението на МК са тръгнали да поставят плочата. Тя вече е доставена в Каварна, но след този скандал няма да бъде сложена”, заяви Костадинов. 

От МК категорично опровергаха твърденията, че са изпращали хора на нос Калиакра, за да поставят паметна плоча, нито пък някой се е допитал до тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!