Изложба на японско керамично изкуство в НХГ от 6 ноември

ОFFNews 30 октомври 2014 в 16:22 5600 0

На 6 ноември Националният музей за българско изобразително изкуство ще бъде домакин на рядка изложба, представяща феномена на традицията в Япония и неразривната и връзка със съвременността.

Изложбата "Традицията в Япония – ключ към успеха" се организира в чест на 25- те юбилейни дни на Японската култура в България от Посолство на Япония.

На нея ще видим известната в света керамика „Нишиура яки”, която прави японската керамика прочута по света в целия и блясък. Финеса, изяществото, финия рисунък и елегантен силует на порцелановите съдове, прави тази керамика световно известна още преди векове.

Фамилия Нишиура дава началото на определен стил в японския порцелан. Те си поставят за цел да направят японската керамика много известна в цял свят и да представят идентичността на своята култура. Фамилия Нишиура произхожда от гр. Таджими, префектура Гифу, и е била доминираща в производството и експорта на порцелан през 17 век.



Колекцията е обявена от Японския император за национално богатство и много световни музеи се гордеят с експонатите си от нея. Фамилията е удостоявана през вековете със специални привилегии за заслугите си към Япония и много от нейните членове са били важни фигури в икономическия, политическия и културен живот на Средна Япония.

Колекцията, която ще бъде изложена в Националния музей за българско изобразително изкуство, е от различни съдове за чаена церемония, вази, специални чинии и чайници. Те са част от фамилната колекция на семейството и представянето и в България е първото и публично излагане пред света, специално подготвено от Кихачиро Нишиура в чест на 25- те Дни на Японската култура в България. Фамилия Нишиура са били меценати, закрилници на културата и изкуствата. Сред тях е имало видни художници и неслучайно представител на известната фамилия е продължител на тази древна традиция.


Кихачиро Нишиура е калиграф и има специални познания в различните традиционни церемонии, характерни за елитни събития в Япония, като поднасяне на аромати, чаена церемония и икебана. Неговите познания в традицията са дълбоки, но философското му кредо е в основата на представянето на калиграфията пред публиката в нейния истински духовен аспект не само като изкуството на красивото писане а по-скоро като музика на душата. Демонстрациите му са впечатляващи с поднасянето на тайнството, което изпитва калиграфа, създавайки своето произведение и духовното му преживяване.

Изложбата е синтез от традиционна керамика и съвременна голямо форматна калиграфия на хартия -WASHI. Калиграфиите са създадени за тази изложба и имат специални послания.


На откриването Кихачиро Нишиура ще представи накратко историята на семейството с прожекция, последвана от демонстрация на калиграфия.

Като член на Борда на Асоциацията за приятелство между Япония и България в Токио, той не за първи път е в България. През последните години съвместно с Японското посолство и различни институции представя в България културното богатство на своята страна.


Япония се слави с опазването на своята традиция, но тя се грижи и за световните достижения през вековете и тяхното опазване по цял свят. Не случайно те са радетели и защитници със свои програми за подкрепа и опазване на културното наследство на приятелски страни, защото тяхната философия не им позволява световното културно богатство да бъде безвъзвратно загубено поради кризи или бедствия.
Изложбата е символ на приятелските и културни традиции между двете страни и Националния музей за българско изобразително изкуство, като дългогодишен партньор в този обмен, ще очаква своите гости в периода 7-30 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови