Излезе последната книга на Тери Пратчет, други 10 са недовършени

ОFFNews 27 август 2015 в 18:05 12157 2

Корицата на книгата.

Последната книга на сър Тери Пратчет и 41-та му от поредицата за Света на Диска - "Короната на овчаря" ("The Shepherd's Crown"), излезе на пазара във Великобритания.

Романът бе публикуван 6 месеца след смъртта на писателя, като опашките пред книжарниците се виеха дълго преди полунощ, когато бе пуснат за продажба.

Писателят почина на 66 г. през март месец тази година, след продължила 8 години борба с Алцхайхмера.

Роб Уилкинс, един от приближените на Пратчет, коментира, че писателят е изпитал трудности да завърши книгата, защото здравето му се е влошило много през последната година, като тя е била готова на 90%, но е имало някои моменти за доизкусуряване и идеи за доразвиване, но за съжаление, това не е станало.

Той коментира още пред Би Би Си, че Пратчет е оставил страшно много недовършен материал по други произведения.

"Тери винаги пишеше следващата книга, докато тази биваше редактирана. Но съжалявам невероятно много, че те никога няма да бъдат издадени. Има 10 подобни заглавия и ми е известно за фрагменти от много други. Той искаше да има устройство, свързано с пулса му, така че когато сърцето му спре да бие, да затрие всичко от хард диска му", допълни той.

"Короната на овчаря" е петата книга от Света на Диска, в която главна героиня е младата вещица Тифани Сболки.

"Ще си запазя книгата да отлежи като хубаво вино. Чух няколко фена да казват, че няма да прочетат последната страница, за да не приключи никога", заяви един от почитателите пред книжарницата.

Все още не се знае кога ще излезе преводът на български, като това най-вероятно ще стане поне след няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!