Знакови архитекти от Европа и Канада с лекции в Пловдив

OFFNews 27 август 2015 в 19:22 5239 1

Гостите на One Architecture Week.

Тазгодишният международен архитектурен фестивал One Architecture Week (18-27 септември) ще доведе в Пловдив 6 знакови лица на съвременната архитектура от Европа и Канада.

Събитието ще се проведе на 26-ти септември в Държавна опера - Пловдив, като шестимата ще са част от форума на фестивала, билети за който може да бъдат закупени на цени от 25 лв. за студенти и 50 лв. за всички останали.

Темата на цялата архитектурна седмица ще е "При-общената река", която се фокусира около вплитането на река Марица в живота на града. Международните лектори ще споделят своя опит по темата, свързан с проектирането на пространствата на реките и в създаването на активни градски общности около тях.

А ето и кои са те:

Пейтър Вейнстра от водещото холандско студио ЛОЛА Ландшафтни архитекти ще разкаже как се прави иновативен ландшафтен дизайн на трудни места, колко е важна неуловимата променливост на средата и ще представи последната книга на студиото си - “Dutch Dikes”.

Яндирк Хукстра, ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S Ландшафтни архитекти, ще разкаже как една река може да бъде едновременно безопасна и качествена градска среда. Той е добре известен с теоретичната аналитичност с практическия опит и административната безстрашност, необходими за решаването на големите, често необозрими урбанистични проблеми.

Рита Юстесен ръководи архитектурния отдел в общинска компания “Би&Хавн” в Копенхаген и е отговорна за планирането и развитието на някои от най-емблематичните нови квартали в града, включително на района около пристанището. Рита ще разкаже как се приобщават неусвоени градски райони и вероятно ще ни подскаже защо вече толкова години Копенхаген упорито стои в топ 3 на най-добрите градове за живеене в света.

Френският архитект, преподавател и критик Клеман Бланше ще разкаже за дългогодишния си опит, през които той умело съчетава архитектурната теория с урбанизъм, културни изследвания и реална архитектурна практика. Клеман Бланше e бил партньор в холандското студио OMA десет години и е сътрудничил в проекти като библиотеката в град Каен, Северозападна Франция (която се очаква да бъде завършена през 2016), при проектирането на някои от най-известните ресторанти в Париж, на временния павилион към Serpentine Gallery в Лондон през 2006, както и в проекти за изложбени центрове, училища и градоустройствени планове.

Ян Едлер e един от двамата братя-основатели на берлинското архитектурно студио “Риалитис Юнайтед”, което комбинира архитектура с изкуство, нови медии и информационни технологии. В България той ще разкаже за проекта Флусбад за нов басейн в река Шпрее в Берлин, както и за дългогодишния си опит в сферата на архитектурата.

Канадският архитект Мейсън Уайт е съосновател на “Латерал офис”, едно от най-визионерските съвременни канадски студия, което вече над 10 години експериментира на границата между архитектура, динамичен ландшафт и сурови климатични условия. Проектите им включват необичайни интервенции и смел дизайн и извличат максимума от трудни, гранични ландшафтни условия.

Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат бъдат закупени билети в мрежата на Ticketlogic, както и в офисите на "Едно" всеки работен ден от 09:00 до 18:00 на адрес Пловдив – ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10 и София – ул. „Юри Венелин“ 2, ет. 3.

Останалата част от програмата на One Architecture Week 2015 е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови