За пръв път у нас - съвременно кубинско кино на фестивала SΟ Independent

OFFNews 13 октомври 2015 в 17:13 6670 1

Ейдриън Броуди и Салма Хайек в снимания в България “Септември в Шираз”.

В столицата предстои шестото подред издание на фестивала за независимо кино София индипендънт (SΟ Independent), който ще се проведе от 22 октомври до 1 ноември.

Въпреки че в София той се провежда за шести път, в САЩ на 28 септември под патронажа на Росен Плевнелиев бе открито 11-то издание на филмовото събитие.

За първи път по време на фестивала ще има специална гала прожекция на български филм - „Семейни реликви” на режисьора Иван Черкелов, с който се закри фестивалът в Ню Йорк, а у нас лентата получи Специалната награда на град Варна „За всеотдайността, таланта и кинематографичния перфекционизъм във всички елементи на филмовия разказ”, както и наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала на българското игрално кино „Златна роза” 2015.

So Independent ще покаже 24 документални и игрални филма от последните две години, които носят силни художествени и социални послания.

В рамките на фестивала ще бъдат показани три филма със знакови българо-американски съвместни продукции, като в София ще дойдат и представители на екипите, създали тези творби. Това ще бъдат специалните гости на SОfia Independent, които ще изнесат лекции пред млади кинематографисти и студенти в рамките на SО Academy със специалната подкрепа на НДК.

По повод възобновяването на дипломатически отношения между САЩ и Куба, за пръв път ще бъдат показани заглавия от съвременното кубинско кино, представени от специалиста по латиноамериканско кино от Ню Йорк, проф. Джери Карлсон.

Тази година за първи път ще бъде връчена наградата „Независим дух на София“ в категориите „Най-добър документален“ и „Най-добър игрален филм“, като победителите ще бъдат определени от публиката.

Влизайки във второто си десетилетие, So Independent вече има българо-американски Борд от съветници, благодарение на който фестивалът получи и свой офис в Манхатън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови