Днес започва предварителната програма на София Филм Фест

OFFNews 27 февруари 2015 в 14:43 2734 1

"Лунен татко" е част от програмата, посветена на Карл Баумгартнер.

С началото на „София филм фест за учащи” този петък започва предварителната програма на най-големия кинофестивал в България, дни преди официалната церемония по откриването на 5-и март в НДК.

На 27 февруари от 18:00 ч. в Дома на киното ученици, студенти (за тях – вход свободен) и зрители ще могат да се впуснат в сюрреалистично пътешествие с Мамлакат, Настрадин и Сафар, героите от филма „Лунен татко”.

Трипът започва от езерото Каракум, на границата между Таджикистан, Киргизия и Узбекистан, с нежеланата бременност на Мамлакат, главен виновник за която ще се окаже Брад Пит. Таджикското момиче мечтае да стане актриса, а нероденото й дете поема ролята на разказвач на историята. Дотук всичко изглежда съвсем нормално, но последвалите приключения из азиатската пустош имат необратимо главозамайващ ефект, а жизнерадостните халюцинации включват падащи от небето бикове.

С „Лунен татко” се слага началото на специална програма, посветена на покойния знаменит продуцент и приятел на София Филм Фест Карл Баумгартнер-Бауми. Неговото име стои зад филми на имена от ранга на Емир Кустурица, Аки Каурисмаки, Джим Джармуш, Лео Каракс, Аньес Варда, Бент Хамер, Фатих Акин, Ким Ки-Дук до Бахтиар Худойназаров, Сергей Дворцевой, Душан Милич, Бохдан Слама, Корнел Мундруцо и Стефан Командарев.

Втората прожекция на 27 февруари от 20:00 ч. в Дома на киното е автобиографична история за живота на грузинския Ван Гог. „Пиросмани” е посветен на най-известния грузински художник Нико Пиросмани (1862-1918). За останалия сирак на ранна детска възраст и непризнат за времето си гений, бедността и четката са най-верните спътници. Но вместо, подобно на холандския си събрат по четка, да отреже ухото си и да го изпрати на своята възлюбена, той решава да покаже любовта си към нея по друг начин. Решава да продаде цялото си имущество, за да купи хиляди рози, с които да посипе площада пред нейния хотел. (Случката вдъхновява Ала Пугачова за нейната песен „Миллион алых роз”) Неговата възлюбена била френската актриса Маргьорит дьо Севр, която обаче не отвръща на любовта му, а пък творчеството на Пиросмани става световно известно десетилетия, след като художникът умира от глад. Днес портрети на Маргьорит дьо Севр могат да се видят в Лувъра.

Прожекцията на „Пиросмани” е част от програмата Фокус Грузия на 19-ия София Филм Фест, в която също така са включени двата грузински филма, селектирани сред тазгодишните претенденти за Оскар за чуждоезичен филм – „Мандарини“ (режисьор Заза Урушадзе), сред петте номинации, и „Царевичен остров” (режисьор Георгий Овашвили) – в късия списък от 9 филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови