Дизайнери преобразяват "Капана" в Пловдив

OFFNews 23 април 2014 в 12:50 4493 0

В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR.
В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR.

Именити международни дизайнери идват в Пловдив, за да преобразят квартал "Капана" в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK.

Шестима дизайнери от Полша, Чехия и Словакия ще работят заедно в продължение на четири дни, като използват само откритите в Капана предмети и материали - столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местни магазинчета.

В рамките на фестивала ще се състои и проектът „Освети ме“, също част от преобразяването на "Капана". Шест дизайн студия от Норвегия (студио Frøystad Klock), Финландия (студио Company), Исландия (студио Vík Prjónsdóttir и дизайнера Бриняр Сиграсен) и Швеция (студио What’sWhat и дизайнерката Катя Петерсон) десет дни преди старта на ONE DESIGN WEEK ще изработят творения, свързани със светлината. Поканените участници ще използват материали на място и ще създадат изложба, която ще бъде показана от 21 до 29 юни 2014 г. в Пловдив. 

В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR, което ще създаде свое временно пространство в Капана със свои предмети. 

Българско участие в Капана включва модния дизайнер Николай Божилов, дизайнера на бижута Нева Балникова със съвместен проект с Христо Савов, продуктовия дизайнер Деница Бояджиева в сътрудничество с модния бранд Гардероб и студиото за комуникационен дизайн Постстудио. Пловдивско участие в Капана е на студиото за продуктов дизайн Archabits, което заедно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL, ще организира детска работилница за 3D принтиране. Ателие Ръкоделница, което е за ръчно правени авторски предмети и аксесоари в Капана, ще се включи в програмата на ONE DESIGN WEEK с три детски работилници. Местните производители на велосипеди Sprint ще представят новата си колекция в своето временно пространство в Капана по време на фестивала.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец, като до миналата година беше в столицата с името SOFIA DESIGN WEEK. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !