Деян Енев представя дебютната книга на Бистра Величкова "Малка, мръсна и тъжна"

ОFFNews 26 ноември 2014 в 17:40 6363 0

Корицата на книгата.
Корицата на книгата.

На 10 декември от 19:00 часа в НДК писателите Деян Енев и Чавдар Ценов ще представят дебютната книга на Бистра Величкова  - "Малка, мръсна и тъжна".

Ето какво казва за сборника с разкази Деян Енев:

Гласът на младата писателка Бистра Величкова е неочаквано суров и мъдър. Дебютният й сборник с разкази, озаглавен „Малка, мръсна и тъжна”, изследва съдбата на разломената и разбягваща се навън и надолу българска галактика през годините на прехода. Почти всички разкази са написани в аз-форма. Този похват гарантира висока степен на достоверност при изобразяването на героите, но може да се превърне в нож с две остриета за неуверения разказвач. Трябва да подчертаем, че Бистра Величкова се справя майсторски с предизвикателството и съумява да използва докрай динамиката на речевата характеристика при конструирането на голяма част от историите си. 

Бистра Величкова не търси самоцелните ефекти, не се опитва да смае читателя, не се прави на всяка цена на писателка. Тя гледа на писателския труд не като стилист, а търси по-високото му измерение, като се превръща в хроникьор на радостта и болката. Тя възражда в книгата си по безспорен начин една от най-важните и високи възможности на литературата – да свидетелства за възторга и гибелта на надеждите, затваряйки, уплътнявайки, кондензирайки цели житейски съдби в капсулата на разказа тъй, че и след сто години ароматът на цветята или мирисът на кръв, смехът на човека или сълзите му да са живи, страшни, въздействащи.

Спокойно бих сравнил някои от разказите й с парчетата красив и страшен живот, затворени в страниците на сборника „Из Русия” на младия Максим Горки.

Бистра Величкова е родена през 1986 г. в София. Завършила е Журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и магистратура по Европейски науки в Университета в Туенте, Холандия и Вестфалския Вилхелмс Университет в Мюнстер, Германия.

Нейни произведения са отличени с награди на литературните конкурси: за къс разказ „Рашко Сугарев” (2012 г.), за поезия – „Веселин Ханчев” (2012 г.) и „Димитър Бояджиев” (2013 г.). През 2012 г. е стипендиант на Фондация „Елизабет Костова" в Созополския семинар по творческо писане.

Бистра Величкова е автор и в OFFNews.bg през 2012 - 2013 г.

Дебютният ѝ сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна” (ИК „Рива”) излезе през октомври 2014 г. Автор е и на блога за култура и литература - „Двойна измама”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови