Гледайте на живо от Копенхаген филма "1989" на 5 ноември (обновена)

ОFFNews 31 октомври 2014 в 12:19 2706 0

Кадър от филма.
Кадър от филма.

На 5 ноември от 20:30 часа в Дома на киното зрителите ще могат да гледат на живо заедно с 25 други града излъчваният директно от Копенхаген филм, посведен на падането на Берлинската стена - "1989".

Лентата е откриваща за Международния фестивал за Документални филми в Копенхаген - CPH:DOX

Филмът „1989” предлага поглед към високо-рисковата политическа игра, която доведе до падането на Желязната завеса и Берлинската стена и отразява цената, която човечеството плати вследствие на предприетите политически действия.

На 8 ноември филмът ще бъде показан в Берлин като част от официалното честване на годишнината от разрушаването на стената.

Гост в Дома на киното ще е и журналистът и философ Тони Николов, който ще въведе публиката в темата. След началните му слова в 21:00 часа ще има директно включване от Копенхаген с анонс за филма, като след края на филма - от 10:55 до 11:25 часа се очаква отново включване от Копенхаген за дебата с гости в студиото. Темата ще е свързана
с документалния филм и промените в Европа, случили се преди 25 години.

„1989” е политическа драма за рухването на Желязната завеса, разделяща Изтока от Запада. В края на 80-те години в Унгария тя вече е започнала да се разпада. Бодливата тел ръждясва, а електронната система, била някога гордостта на граничните войски, става напълно ненадеждна. Няколко пъти на ден стотици войници се втурват с камионите си, когато алармата се включва, само за да разберат, че заек или глиган е пресякъл границата. Електронната ограда може да бъде поддържана само със скъпи резервни части от Запада, купени с твърда валута, което задушава крехката икономика на страната. Това е абсурдна ситуация, а в Будапеща един млад, новоназначен премиер решава, че това трябва да спре.

За да спаси затъващата икономика на страната, Миклош Немет решава да премахне от държавния бюджет разходите за скъпата гранично-контролна апаратура. Скоро той разбира, че това негово решение го поставя срещу комунистическите лидери. В същото време една млада двойка от Източна Германия е окуражена от слуховете, че на 19 август унгарската граница до Австрия ще бъде отворена за няколко часа. Подобно на други хиляди източногерманци, те решават да отидат на станалия прочут след години Паневропейски пикник – демонстрация на мира на границата край град Шопрон, но неволно са въвлечени в политическата игра на властта, която се играе на закрити врати в „източния” блок. Младият мъж е застрелян на границата, а това трагично събитие парадоксално ускорява окончателно решение на Немет границите да бъдат отворени. Няколко месеца по-късно пада и Берлинската стена. Преди това обаче една отчаяна игра на власт е изиграна между ключови правителствени лидери. Някои от тях продължават да се борят за мирна Европа без потисничество и ядрена заплаха, а други не могат да приемат, че всичко, в което някога са вярвали, е разрушено и именно за тях битката на живот и смърт продължава.

Премиерът скоро научава, че е изправен срещу страховити опоненти, които не са само недоволни представители от собствената му партия: срещу себе си има двама диктатори – румънския Николае Чаушеску и Ерих Хонекер в ГДР. В своите затворени кръгове те не крият яростта си и падготвят заговор срещу „предателите” на социалистическата кауза. Филмът показва какво се случва зад затворените врати на конферентните зали и също така показва бунта на унгарците.

Филмът достига рязката граница на документалното пресъздаване, като двамата централни свидетели са бившият унгарски премиер Миклош Немет и Грундула – жената, която заедно с любимия си фатално се опитва да пресече източногерманската граница през 1989.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови