Вторият напуснал хорист: Давам 100 лева на Рашидов да прави изкуство

Александра Маркарян 23 април 2015 в 08:27 10499 27

Снимка Facebook

Георги Петров и Стоян Малинов

Ще отделя от бюджета си и ще дам на министъра 100 лева да направи изкуство.

Това заяви вторият хорист, напуснал камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" Стоян Малинов пред bTV тази сутрин. Решението му да напусне е провокирано от разправата с колегата му Георги Петров, а предложението за 100-те лева е в отговор на думите на министър Вежди Рашидов, който спаси милионите си в КТБ с цесии, включително от фирма на Богомил Манчев"ще му дадем 100 лева да се успокои, без да пее, ако може".

Скандалът с унизителното положение, в което са държани елитните изпълнители от Министерството на културата избухна, след като Георги Петров обяви чрез Фейсбук страницата си, че хорът ще представя България в "Нотърдам дьо Пари", без да получи една стотинка хонорар, а само срещу командировъчни в размер на 35 евро на ден на човек. Тогава и министърът, и официалните представители на хора започнаха да обясняват, че ставало въпрос не за пари, а за престиж, което предизвика още по-голямо възмущение, на фона и на внушителната делегация, отишла в Париж на издръжка на Министерството на културата за откриването на изложбата "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в Лувъра.

В крайна сметка, проблемът с мизерното заплащане на хората на изкуството не бе решен, а Георги Петров беше изгонен от хора.

"Импулс да взема решение да напусна ми даде освобождаването на колегата Георги Петров.

Пред OFFNews нашият диригент каза, че съставът се разграничава от Георги Петров. Аз не се разграничавам от него, а от мнението на ръководството и затова напускам.

Имаше коментари, че Георги Петров е сам, но това не е така - между нас имаше коментари, че сега не е времето, но по-голямата част от колегите са на същото мнение", заяви Стоян Малинов.

Темата за хонорара за концерта в Париж се коментирала между хористите и представителят на хора Георги Миков обещал да повдигне въпроса пред Министерството на културата. До последния момент никой от певците не разбрал какво е решено. Разбрали на Разпети петък, в последния момент, че няма да получат хонорар.

"Това възмути всички ни."

За първи път от хора повдигат публично въпроса за мизерното си заплащане. Но не за първи път хорът е изпратен от Министерството на културата да пее в чужбина без пари, а "за престиж". Такова нещо се случило и преди две години, когато "Йоан Кукузел Ангелогласният" бил изпратен в Петербургската консерватория и в Москва.

"Георги Петров изрази бурно своето несъгласие, но само между нас и си остана там. Тогава пак ни изпрати Министерство на културата. То иска да използва нашата работа. Нима министърът работи без пари?", попита Стоян Малинов - баща на три деца, с 250 лева заплата като хормайстор в "Света Неделя".

"Моите три момчета не се интересуват дали са ми платили, те искат своето. И аз не се обиден на човека в магазина, че ми иска пари за своята стока."

Камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният" е детската мечта на хориста. Пял е в него 23 г., преди да напусне в знак на солидарност с колегата си и в знак на протест срещу държавната политика хората на изкуството да бъдат държани в мизерия.

Днес пред Министерството на културата ще има протест срещу Вежди Рашидов и тази политика. Началният му час е 18 ч. Инициативата е под надслов "ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!