Българчета на трето място в конкурса Europe in Harmony

OFFNews 07 юли 2015 в 18:17 2464 1

Ученици от Силистра спечелиха трето място на музикалния конкурс Europe in Harmony, организиран от Европейския икономически и социален комитет, предаде БНР.

Свилена Георгиева и музикална студия „До Ре Ми” са се преборили с близо 70 други състезатели, които са представяли музикални видеа, базирани върху „Одата на радостта”.

Предизвикателството, отправено към младите творци, е да покажат какво им дава Европейският съюз чрез музикални и визуални внушения.

Българчетата били избрани в топ 10 чрез интернет гласуване, които били оценени от жури, съставено от членове на комитета и представители на медиите.

"На 15 години съм, уча в Езикова гимназия „Пейо Яворов“ – Силистра. С музика се занимавам от 6-годишна възраст, а първата ми учителка е г-жа Бонка Скорчелиева. Започнах да пея в нейната Музикална студия „До Ре Ми”, част от детството ми премина там. Беше много вълнуващо да приема предизвикателството на ЕИСК и да предложа собствена интерпретация на „Одата на радостта“. Изискването беше да е изпълнена от вокална група или хор. Веднага се сетих за „До Ре Ми”, разбира се. Солото изпълних аз. Участваха близо 70 клипа от цяла Европа и затова съм много щастлива, че именно ние бяхме избрани от журито. На първо място се класира немската група Delta Q, на второ испанският клип Only Words. Певците, които са ги записали, нямаха възможност да присъстват на награждаването, пристигнаха представители на техническите екипи. На мен се падна честта да изпълня „Одата на радостта“ по време на церемонията. Атмосферата в Брюксел беше невероятно зареждаща. Срещнах се с интересни личности, установих нови контакти", заяви Свилена, като допълни, че е разбрала за състезанието от директорката на своето училище Магдалена Атанасова.

Това е станало доста късно обаче и затова се наложило концепцията, сценарият и организацията на нискобюджетното видео да станат доста бързо.

Наградата ѝ е връчена от Джейн Морис – вицепрезидент на комитета. В своята мотивация журито е посочило забележителната комбинация между специфичния тембър на момичето и звучността на вокалната група, както и интересния замисъл.

Това е второто отличие за Свилена тази година. Дни преди награждаването в Брюксел тя спечели голямата награда от „Златен ключ” – международен конкурс за франкофонска песен, организиран от Алианс Франсез в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови