Българският "Каръци" с награда от Москва открива "Киномания"

ОFFNews 01 юли 2015 в 15:09 2610 0

Ивайло Христов с голямата награда на Международния кинофестивал в Москва.

Българският филм "Каръци" на режисьора Ивайло Христов, който спечели голямата награда на Международния кинофестивал в Москва, ще открие тазгодишното издание на "Киномания", съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош.

По време на пресконференция днес той заяви, че НДК стартира и своята първа сесия за финансиране на филми.

Първата сесия за кандидатстване e отворена от днес до края на юли и в нея могат да участват всички, отговарящи на изискванията в регламента. Към инвестицията на Националния дворец на културата (НДК), освен финансиране, влизат още премиерна прожекция, PR и маркетинг и реклама.

“Това, което се опитваме, е да правим икономика, свързана с култура. Затова е изключително важно да уточним, че продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в българската киноиндустрия. Това е смисълът на сесията, която отваряме днес – да подкрепим онези стойностни проекти, които се нуждаят не само от финансиране, а също от реално и адекватно представяне на пазара”, коментира Боршош.

Той поясни, че желае сътрудничество с "работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд".

“НДК ще подкрепя проекти, които са пред или в реална продукция, както и нискобюджетни. Проектите ще бъдат отсявани от комисия и ще минат през приятна, но нелека процедура. Икономиката ни задължава като търговско дружество да търсим печалба", смята директорът.

Боршош разкри, че НДК се опитва да отгледа публика за българското кино и не само и че един от проблемите на филмовата ни индустрия е ниската посещаемост от страна на публиката. 

"В България все още не сме свикнали да казваме свободно и спокойно, че това е бизнес. Както и да ви звучи – ние искаме да правим бизнес, заедно с другите продуценти в България и с техните стойностни продукти”, заключи той.

Филмопроизводството е нова дейност за НДК и стана възможна, след като в началото на годината най-големият културен институт на Балканите официално се регистрира като филмов продуцент в публичния регистър на Национален филмов център (НФЦ).

Всички продукции, в чието производство участва НДК, ще бъдат показвани премиерно в Зала 1. Така в Двореца отново ще се правят световни кинопремиери, този път – на собствена продукция. Първите класирани ще бъдат съобщени на 20 август. Следващата сесия ще бъде в началото на 2016 г. Заявления ще се приемат на всеки три месеца. Българските продуценти имат 30 дни да представят своите проекти и да ги защитят пред комисията.

Всички документи са качени на сайта на НДК и могат да бъдат изтеглени от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови