Безплатна прожекция на носителя на Оскар "Животът на другите"

OFFNews 19 септември 2014 в 18:54 3342 3

Носителят на Оскар за чуждестранен филм „Животът на другите“ ще бъде прожектиран на открито в София тази събота, 20 септември, от 20:00 часа на мястото на бившия мавзолей, срещу Националната художествена галерия. 

Прожекцията дава начало на кампанията „25 години свободна България“ под патронажа на Росен Плевнелиев. Инициативата ще се развие до края на годината и ще предложи редица обществени дебати, културни събития и международни конференции, които ще се занимават със спечеленото и загубеното от България през последния четвърт век.

Филмът "Животът на другите" е най-силната художествена интерпретация за властта на ЩАЗИ (Държавна сигурност на ГДР) над живота на обикновените хора. Съдържащ елементи на политически трилър и любовна драма, творбата на Флориан Хенкел фон Донерсмарк е най-дискутираният опит да се разкаже истината за събитията от близкото минало на Германия – а и въобще за обществата, затворени зад Желязната завеса. „Животът на другите“ става задължителен за всички депутати от германския Бундестаг след премиерата си през 2006 г.

Макар и художествената измислица, филмът е разтърсващ и разказва една история, много близка до българската действителност и времената, когато българските тайни служби имаха достъп до живота на обикновения човек и предопределяха съдбата на мнозина.

Действието се развива в Източен Берлин през ноември 1984 г., пет години преди падането на Берлинската стена – кулминационна точка за престъпленията на ЩАЗИ. Щатен офицер от ЩАЗИ, верен привърженик на системата, шпионира денонощно жилището на известен писател и приятелката му, актриса. Той следи всяка тяхна стъпка, „бди“ и над най-интимните сцени от живота им. Въпреки че не намира улики срещу двойката, той разбира, че поставената му задача всъщност няма общо с идеологията, а по-скоро с личния интерес на висш офицер към актрисата. Духовно наситеният живот на двамата заподозрени неволно и постепенно променя възгледите на офицера, карайки го да осъзнае собствената си духовна нищета.

За да разкаже тази покъртителна история, младият тогава режисьор и сценарист Флориан Хенкел фон Донерсмарк с години събира документален материал за филма си, най-ценният от който са интервютата с жертви и с оперативни работници от ЩАЗИ. Примесвайки елементи на политическия трилър и любовната трагедия, “Животът на другите” противопоставя безмилостната система на Щази с интимния, духовен живот на обикновените хора, които въпреки лъжите, тоталния контрол и диктатура, се стремят към свободата на духа и истината. Филмът търси отговори и на вечните въпроси за границата между Доброто и Злото и Истината и Лъжата, за силата на духовия живот, за независимостта в изкуството, за свободата на словото, за обичта към ближния.

В България филмът е показван само през 2007 г. в рамките на Международния София филм Фест

Прожекцията е на открито със свободен достъп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!