Архитектура за животни и градско градинарство от 18 септември в Пловдив (програма)

ОFFNews 25 август 2015 в 16:38 5410 0

Архитектура за животни, градско градинарство и отворено училище са само част от намесите, които очакват пловдивчани по време на One Architecture Week 2015 от 18 до 27 септември.

Фестивалът ще предложи работилница за изграждане на подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на Марица, театрален декор, връщащ колективните спомени за реката чрез светлини и сенки, инсталациите на Колектив Кино Космос - “Реката в града”, разположени на три от най-популярните пешеходни и обществени пространства в града.

Инициативите са част от основната тема на архитектурната седмица „При-общена река“, чрез която фестивалът, съвместно с архитекти от България и чужбина, жители на Пловдив и цялата страна, дизайнери, творци, спортисти, активисти и т.н., си поставят за цел приобщаването на Марица, посредством съсредоточаването на колективни действия покрай реката.

Събитието ще се опита да провокира връщането на това отдавна забравено богатство обратно на града. 

Част от намесите вече функционират активно, демонстрирайки на практика,как може да бъде използвано пространството на реката. Сред тях са „Плажът на Марица“ на бул. "Марица" 104, както и градското градинарство, чиято цел е да представи алтернативи за функциониране и поддръжката на зелените площи в града. Полето на действие на тази намеса е тревна площ на северния бряг на реката.

Плажът на Марица.

Намеси, които тепърва предстоят:

Работилницата „Отворено училище“ (18.09-26.09) ще събере български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, за да проучат потенциални места и форми за намеса около Марица. Резултатът от тяхната работа ще бъдат мебели и инсталации в градското пространство. 

Колектив Кино Космос представят реката чрез серия от инсталации, разпръснати в центъра на Пловдив. Намесите (18.09-27.09) целят да провокират интерес към “забравената” река и да се опитат да интегрират образа ѝ във всекидневието на съвременен Пловдив.

Отвореното училище.

“Архитектура за животни” (19-20.09) е няколкодневна работилница, по време на която Клеменс Баудер, австрийски архитект и интердисциплинарен артист, и всички заинтересовани ще създадат заедно с него подвижни подслони за животни, обитаващи околностите и водите на Марица: птици, прилепи, видри, жаби, риби.

За създаването на тези необичайни “къщички” Клеменс Баудер ще използва подръчни, за предпочитане рециклируеми материали.

Архитектура за животни.

Намесата „Приобщени сенки“ (19.09, 20.09 и 27.09) на Миър Фантом, артистичен колектив от Монреал, ще превърне стара бензиностанция на северния бряг на Марица в интерактивна инсталация, в която всички жители на града са поканени да участват, като се поровят във въображението си и в колективните си спомени.

Приобщените сенки.

Намесата “Водовъртеж” на полската архитектурна група Централа ще опита да преодолее затруднената връзка между брега и коритото на водното тяло чрез стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката.

В програмата на One Architecture Week се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и много др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови