Археолози откриха "касата" на управителя на античното селище край Приморско

OFFNews 03 септември 2015 в 13:58 6873 1

Снимка Национален исторически музей

Монетно съкровище откриха археолози в античното селище край Приморско, съобщи Националният исторически музей.

Укрепеното със солидна крепостна стена селище във Фармакида (Градът на лечителя - гр.), както е античното име на Приморско, бе открито в началото на лятото от експедицията на НИМ, ръководена от зам.-директора доц. Иван Христов.

Археолозите започнали да вадят бронзовите и сребърните монети преди два дни при разкопки на централната кула на крепостта. Монетите са от края на II в. пр. н.е. – началото на І в. пр.н.е. Това са монети на Аполония Понтика и монети на Александър Македонски, сечени след смъртта му, уточняват от музея.

"Засега са открити 20 монети, но очевидно броят им ще стане много по-голям, след като кулата бъде разкопана изцяло в следващите дни. Това е очевидно „касата” на управителя на крепостта, която при превземането й е останала в обхванатата от пламъци кула, за радост на археолозите", пишат от НИМ.

Това монетно съкровище бележи и края на живота на крепостта. За разлика от други подобни крепости, тук той не е възобновен в следващите исторически епохи.

Датировката на монетното съкровище показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат VІ. Градовете и траките по южното ни Черноморие са били съюзници на Митридат. Той им изпратил на помощ пълководеца Епитинханон с войска, но легионите на Марк Лукул разбили и понтийците и войските на Аполония и траките. Аполония била изравнена със земята. Очевидно със случая с Фармакида същото е сполетяло и тракийските градчета в околностите й, пишат още от НИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови