Какво ще ви се случи, ако се разболеете от ебола

OFFNews 21 ноември 2014 в 09:16 23730 4

Какви са симптомите на болестта ебола разказва преподавателят в университета Ланкастър Дерек Гадърър. Ето какво пише той:

Събуждате се една сутрин и се чувствате малко зле. Нямате апетит, главата ви боли, гърлото ви е възпалено и си мислите, че имате лека треска. Вирусът ебола атакува имунната система, унищожава Т-лимфоцитните клетки, които са от решаващо значение за защитата ви.

Вирусът на СПИН (HIV-1) атакува същите клетки, но вирусът ебола ги убива далече по-агресивно. Точно кога и къде ви е хванал вирусът ебола е неясно; може да минат между два и 21 дни от първоначалната инфекция до първите симптоми. Ако в момента сте инфекциозни, вашите роднини, приятели и всички, които са били в близък контакт с вас са в смъртна опасност.

След една седмица ще стане ясно дали вие сте един от щастливото малцинство, които оцеляват - две трети от всички заразени загиват.

През следващите няколко дни състоянието ви ще се влоши. Ще чувствате болки по цялото тяло, ще имате хронична коремна болка, треската ще се усилва и ще започнете да повръщате. Ще се появи и диария. След няколко дни или една седмица, състоянието ви ще е достигнало критичната си точка - сега симптомите или постепенно ще отслабнат, или ще прогресират до ужасите на т.нар. "цитокинна буря", гърч на вашата опустошена имунна система, в която ще можете да се потопите в крайната фаза на ебола известна като хеморагична треска.

Цитокинната буря освобождава поток от проинфламаторни (възпалителни) молекули в кръвоносната система. Вашата собствена имунна система сега е напълно извън контрол и атакува всеки орган в тялото ви. Малки кръвоносни съдове се пукат навсякъде и започвате бавно да кървите до смърт. Бялото на очите ви става червено, повръщаното и диарията ви са наситени с кръв и големи мехури с кръв се развиват под кожата ви. Сега вие сте на върха на заразността си като вирусните частици на ебола са готови да намерят следващата си жертва, излизайки от тялото ви заедно с кръвта.

Ако сте щастливец и сте оцелели, оставате в началната фаза и ще избегнете хеморагичната треска.

Въпросът защо някои пациенти избягват терминалната фаза на вируса ебола е особено важна област за научните изследвания, като един от възможните отговори е, че тези, чиито Т-лимфоцити оцелеят в първоначалната атака на вируса, вероятно запазват достатъчно здрави имунните си системи. Дори когато сте само в първата фаза на чувство за смътно неразположение, може да е възможно да се определи дали ще живеете или ще умрете.

Въпреки че се чувствате много по-добре, а може би дори сте готов да се върнете на работа, ще останете заразоносител за известно време. Всички ваши телесни течности все още ще съдържат вируса. Вирусът може да се предава и по полов път, особено ако сте мъж, до 40 дни след възстановяването.

Епидемиологичните проучвания показват, че вирусът ебола е заразен долу-горе колкото грипа. Той не е силно заразен в сравнение с някои от суперинфекциозните вируси, като например морбили или полиомиелит, но въпреки това е достатъчно заразен, за да създаде пандемия. Следователно въпросът защо не сме виждали световна пандемия от вируса ебола в предмодерните времена става доста сложен.

Откъде идва ебола?

За кратко беше популярна теорията, че "Черната смърт" от 14-ти век, е била причинена от вируса ебола и че най-известните средновековни описания на бубонна чума всъщност са били хеморагична треска. Днес убедително е доказано от ДНК анализи, че извън всякакво съмнение, Черната смърт е бубонна чума, както първоначално се е смятало.

Разпространението на Ебола в периода 1976 - 2008

Ебола може би е чисто модерна болест, открита през 1976 г., когато Световната здравна организация издаде първото си комюнике относно положението с ебола и оттогава издава редовни доклади.

От тогава цяло поколение африкански медицинските работници са били обучавани да следят за симптомите на хеморагична треска. Досега Световната здравна организация и нейните партньори са били в състояние да задушат огнищата, преди те да се разпространят. Въпреки това, най-новата епидемия се оказва доста по-неподатлива от очакваното и историята все още не е приключила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови