Деца с Даун пращат послание на бременна: "Детето ви ще бъде щастливо!" (видео)

OFFNews 24 март 2014 в 17:40 7976 5

Деца със синдрома на Даун.

"Скъпа бъдеща майко, детето ще бъде щастливо!" Това послание изпращат деца със синдрома на Даун на бременна жена, която носи дете със синдрома.

Бъдещата майка, чието име не се споменава, изпраща писмо по електронната поща до неправителствена организация, която се занимава с проблемите на хората със синдрома на Даун, съобщи британският вестник "Индипендънт", цитиран от "Дневник".

"Бременна съм и сега разбрахме, че детето ми има синдром на Даун. Уплашена съм - какъв живот ще води то?", пише бременната жена.

Организацията отговаря с видео, в което 15 деца със заболяването показват на жената какво умеят и я окуражават:

"Детето ти ще може много неща - ще може да те гушка, да тича около теб, да ходи на училище като всички останали. Ще може да ти пише, ако някой ден се окаже далеч от теб. Защото, всъщност, то ще може и да пътува.

Ще може да работи и да изкарва прехраната си, а със спечелените пари да те покани на вечеря или да си наеме апартамент, в който да живее самостоятелно.

Понякога ще е трудно, много трудно, почти непосилно. Но не е ли така с всички майки?", завършва с въпрос видеото, докато камерата показва децата, които прегръщат майките си".

Клипът се завъртя в социалните медии на 21 март - Международния ден на хората със синдрома на Даун и до момента той е гледан над 4 млн. пъти.

Синдромът на Доун е най-често срещаната генетична аномалия, която се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. Честота на раждане на индивид със Синдром на Даун е приблизително 1 на 700, и тя е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи.

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови