Размислите на Борисов за корупцията сред катаджиите

Юлиан Христов 19 ноември 2014 в 14:20 23165 24

Само часове след приключилото заседание на правителството, от пресслужбата на Министерски съвет разпространиха извадка от стенограмата, в която са включени разсъжденията на премиера за корупцията в МВР и при катаджиите.

От текста става ясно, че Борисов променя дневния ред на заседанието и излага своите впечатления от подкупните полицаи, заявявайки, че "няма по-неприятно усещане, когато служител на реда да ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш”. 

Искам за няколко минути да поставя една тема на вашето внимание, започва Борисов, защото това е един бич в обществото, който, както и да работи МВР, не се ли реши – все едно нищо не е направено. И тонове кокаин да задържите, каквото и да направите, когато, прибирайки се вкъщи хората биват спирани и им се търси кусур, и им се подмята, че нямат пари (а като гледам колко пари даваме – над милиард, за МВР и все не стигат), аз мисля, че трябва да направим едно кардинално решение там. Казвам го и от опит – в случая и като бивш секретар, от опита си говоря.

Той обяснява, че подобни ситуации създават неувереност у хората, че в "държавата има система, която да пази". "Буквално рекетира е точната дума", пояснява премиерът. 

За да бъдат затегнати мерките, Борисов дава преки указания към вътрешния министър какво трябва да се направи. Една от заръките е актове за нарушение на пътя да се издават само от квалифицирани хора и под "непрекъснатото заснемане с камера на цялата процедура". 

Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 коли в София, 20 коли, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало.

Борисов пояснява, че така в Естония въпросът с корупцията по пътищата е решен напълно. Той предлага и въвеждането на граждански контрол чрез откриване на телефонна линия или "през Фейсбук, ако трябва". И пояснява:

Всеки, който бива спиран с думите „Провежда се полицейска операция”, да напише след това: „В еди колко си часа бях спрян за полицейска операция”.

Ще ангажираме цялото общество, след като обществото е подпалено. И с право! Не го ли пресечем това по този начин, каквото и да направите, колкото и пари да даваме, това обществото няма да го приеме.

Премиерът дава думата на министрите и пръв се включва министърът на икономиката Божидар Лукарски, който казва, че в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор има подадени сигнали за използване на "частни радари и дрегери" от полицаи. "Изважда дрегера, който си е купил частно, несертифициран, използва него, радари също масово. Ще организираме проверка и съответно ще дадем сигналите на министър Вучков за използването на тези несертифицирани методи", пояснява Лукарски.

В отговор Борисов дава нова порция нареждания какво трябва да бъде свършено и положението да бъде взето "на ръчен контрол", защото "ако вие не се справите с това, ще си отидеш като провален министър, защото хората няма да ти вярват". 

Като те видят вечер по телевизията да им обяснявате, че сме задържали 150 килограма хероин на турската граница - за нас това е огромен успех, какъв успех е, като сега, преди малко дойдоха тези да ме изнудват да ми вземат 5 лева, 10 лева?! И ресто връщат! „Имам едни…”, а те казват: „Ще ти върнем, дай”. Разбирате ли, просто от това ме обзема бяс като го слушам.

Мисля, че това не се ли направи – със заповеди, с убеждение, с приказки – абсолютно. Тя е така смазана схемата и вече са свикнали на това, че трябва или да се отреже като с нож… И контрол възлагаш, вертикален, на големите началници, избирателно да отиват внезапно и да проверят всичко това, за което говорят. Отиваш ти лично! В края на краищата, още ме избират хората за това, което правих като главен секретар, още заради това, не заради друго. Отиваш сутринта ти преди смяната спираш колите в „х” дирекция: „Дайте дрегерите!”, а до теб е Лукарски с метрологията, „Дайте дрегерите и дайте радарите!”.

Според Борисов хората очакват сериозни ходове на правителството, което е дало амбициозни заявки за реформи, една от които е в областта на сигурността. Той взима отношение и по въпроса с войната по пътищата като дава указания за взимане на мерки от страна на транспортното министерство:

Подобни неща стават на улицата и за това се избиват. Вчера минах на околовръстното – шест платна сме направили, Москов, с теб, няма една здрава мантинела. Катастрофа след катастрофа! Какво беше едно време – дупки, две платна само, много дупки, едва пълзят колите – няма катастрофи. Дали спукана гума, счупен амортисьор, а сега се избиват. То и да не строим – на шест платна им е тясно. Но това е именно, защото вземат лесно книжки, пият и карат. Знаят, че като ги спре, си носят готови пари. И след това отиват при Калфин да плаща за болни и нетрудоспособни. Колко инвалиди имаме в следствие на катастрофи – средно по десет хиляди на година произвеждаме. Москов нека да направи една справка в Министерството на здравеопазването за лечението от катастрофи. Аз съм сигурен, че стотици милиони, не десетки, а стотици милиони се харчат за това, стотици. 

Следващото, за което Борисов иска да се вземат мерки, е битовата престъпност. Той пояснява, че трябва да се обърне внимание на проблемите на хората, които не се интересуват от заловените количества наркотици. 

В същото време на един са откраднали козата, на друг му взели телевизора, на човека му е мъчно, криво му е. Направи и изпрати по селата хора. Ако особено отидем на вариант да задържим с новия закон, който приеха и тези пари, които се дават, направете и изпратете хора, като във всяко село да има. Второто, сложете камери. В тези села като сложите три камери на трите ъгъла на селото и като мине колата утре ще ги намерите, така както намерихте тези, за които ви поздравяваме всички ние – за тези, които бяха измъчвали бабата и дядото.

Това са нещата, които очакваме, защото Вежди Рашидов сутринта дойде и ми каза: „Докога МВР ще ни е галеното дете и такива огромни милиарди ще даваме там, а пет милиона не ми давате за култура”.

Разбра ли ме Вучков? Това са нещата – ако някой колега има против, ние сме един кабинет. Ние искаме да имаме успехи в здравеопазването, искаме да имаме успехи в сигурността, искаме в отбраната и искаме във всяка една сфера. Тези три неща не направи ли МВР…

На последното реплика прави Вежди Рашидов. Той пояснява, че няма нищо против МВР, но ведомството давало лош пример. "Не може хората да остават с впечатление, че след като осигуряваме дрехи, храна и всичко на МВР и да демотивират обществото с вземане на рушвети. Това дестабилизира всичко в страната. Хората от малкото се дразнят повече, затова ви го казах", пояснява министърът на културата, след което Борисов се обръща към вътрешния министър: "Вучков, ще кажеш ли нещо в твое оправдание?"

Министърът отговаря, че е изцяло съгласен с аргументите на премиера и пояснява, че следобед събира "голям екип". Той обявява и намерението си да проведе проверка на професионалните умения и квалификацията на всички, които работят в началото по линия на пътна безопасност. Той пояснява, че не иска у другите министри да се създава усещането, че МВР взима приоритетно пари, в сравнение с другите министерства. Вучков припомня ситуацията, при която новият Закон на МВР, приет от правителството на Пламен Орешарски, не е финансово обезпечен и полицаите можело да останат без заплати. Той обаче припомня, че има и много други обективни фактори, които повишават харчовете на МВР, един от които е бежанският поток. 

Разбира се, икономии ще направим, ще направим преструктуриране на щатовете. Това, което казахте за видеонаблюденията в малките населени места, е много важно. Аз след две седмици ще открия един такъв проект в една малка община като Червен бряг. На две пътни артерии в малки общини да сложим видео наблюдение, това решава 30 на сто от масовата престъпност. Това се отнася, разбира се, и за полицаите в малките населени места.

След разясненията на министъра, думата отново взима Борисов: 

Надали тук има някой, който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите. Аз искам тази професия да се носи с чест. Надали им е приятно на полицаите като гледаха сутринта по телевизиите и коментарите на всички по тази тема. Ние не говорим, че не ги обичаме. Въпросът е, че трябва да си заслужат парите, така както им е по призвание и затова – с масова медийна кампания. Затова като слезете, ще помолите всеки човек да знае, че ако не се заснема от началото до края вземането или неговото нарушение, няма право да му съставят акт. Няма право. Да извика, ако някой е в нарушение – например, спират министър пиян, а нямат право да го санкционират по нашата с теб заповед, защото трябва да се заснема. Тогава викат, оборудваният автомобил идва, спира, заснема цялата проверка, издаването на акта и си заминават. В смисъл – когато е видно, че някой криволичи или е извършил престъпление или е крадец, задържат го и вече си действат по другата процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!